Младите пътешественици избират хостелите !

© Снимка: Венета Николова

„Номади” е един от 15-те хостела във Велико Търново, които посрещат млади пътешественици от близки и далечни детинации.

Те предпочитат да се придвижват на автостоп, с велосипед или с обществен транспорт. Ще ги познаете по небрежното облекло, по загорелите от слънцето лица и залитащата под тежестта на огромната раница походка. Повечето от тези пътешественици са млади, любопитни и общителни. Това са бекпейкърите (backpackers) – най-свободните хора, готови по всяко време „да скъсат синджира” и да се отправят накъдето им видят очите. Приключенският им дух ги води и в България – страна пълна с изненади и контрасти. Сред невероятния избор от места за настаняване у нас те избират по-евтиния вариант – хостелите. В тези своебразни младежки общежития пътешествениците попадат сред техни връстници от различни националности, дошли, за да се запознаят с една друга култура и да прекарат приятно престоя си у нас.

Обикновено хостелите в България са разположени в централната част на по-големите ни градове в близост до ж.п. гари и спирки на градския транспорт. В повечето случаи услугите, които предлагат, отговарят на всички съвременни стандарти в туризма, но затова пък цените на нощувките са малко по-ниски от тези в останалите европейски държави и варират между 20 и 40 евро с включена закуска. Само в гр. Велико Търново хостелите са над 15, а техните домакини не могат да се оплачат от липса на клиентела – предимно чужденци от близки и далечни дестинации. „Обикновено пристигат за една нощ, но толкова им харесва, че остават за по две-три седмици и накрая не им се тръгва” – разказва Недялко Йорданов – един от собствениците на хостел „Номади”, разположен в сърцето на старопрестолния град. Спомня си как преди време при тях пристигнал японски бекпейкър уж за една нощ, а се задържал цяла година. През това време екзотичният гост успял напълно да се адаптира към нашата действителност, да се сприятели с половината град и до такава степен да усвои тънкостите на българската гайда, че пожънал луд успех по време на ежегодните гайдарски надсвирвания в родопското село Гела. Подобно на въпросния японец, повечето клиенти на хостела се влюбват завинаги в България. Заслуга за това имат и техните домакини, които са неизчерпаем източник на идеи за екскурзии и забавления. Могат да ви разведат с колата си из цялата страна, включително до съседна Румъния, да ви организират пикник сред природата, пешеходен преход по билото на Стара планина, или велотур до отстоящото на 40 км. старинно селце Дряново.

В околностите на Велико Търново има великолепни кътчета за отмора сред непокътнатата природа.

„Пътуващите, които отсядат при нас, разчитат на каналите за информация като интернет или книжни пътеводители като Lonely Planet, който е тяхната „библия” – обяснява Недялко. - Специално в него нашият хостел е представен много добре, включително са споменати и организираните от нас велотурове. Стремим се да им покажем нашата природа и културни паметници. Разказваме им за Велико Търново, за историческия хълм Царевец, за търновските църкви и Самоводската чаршия, където са представени местните занаяти. Най-често сутрин като се събудят, гостите ни питат: „Какво ще правим днес?”. А ние сме готови във всеки момент да ги заведем до някое интересно място. Много популярен е етнографският комплекс Етъра. Там е фантастично! Разхождаме се сред работилничките на местните занаятчии, заговаряме се с някой майстор, а времето тук наистина е спряло.”

Подобно на много млади хора у нас, собствениците на хостела са заклети природозащитници, затова са се постарали да се придържат възможно най-стриктно към стандартите за екосъобразност, разработени от Българската асоциация за алтернативен туризъм / БААТ/. Осветлението в помещенията е с енергоспестяващи крушки и фотоклетки. Прилага се разделно събиране на отпадъците, използват се биоразградими почистващи препарати. Предстои монтажът на слънчеви панели, по коридорите са закачени информационни табла за природните ни забележителности и призиви за опазване на околната среда. Благодарение на това хостелът е сред най-новите членове на европейската екоголична мрежа „Зелена къща”, която у нас включва над 30 места за настаняване. „Но най-важното е, че нашите гости откриват това, което търсят – пълноценен контакт с местните хора и култура” – казва Георги Михалев – другият съсобственик на хостела.

„Местните младежи, които са наши приятели, минават през хостела, за да ни видят, и така се запознават и с гостите ни. А за чужденците тези контакти с българските им връстници са много интересни, защото така добиват представа за нашия начин на живот и на мислене. Получава се един любопитен международен „микс” от млади хора, които общуват без проблем помежду си! Случвало се е да отидем всички заедно сред природата, за да берем гъби или горски плодове. Тук, край Велико Търново има няколко места, където можеш да преядеш от диви ягоди. А като се върнем в хостела, им показваме как се приготвя сладко от диви ягоди, как се кваси кисело мляко или се точат кори за баница. Хората са любопитни, постоянно надничат в кухнята и питат: „Това какво е, как се приготвя?”. Мисля, че това е едно от предимството на тези хостели, че се превръщат в средища на контакти между млади хора от цял свят!”

Снимки: Венета Николова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...