Почивка в Родопите !

Автор: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

Разпилените сред диплите на планината селища предлагат романтична разходка в миналото.
Не само лятото, но и пролетта е време за възстановителна ваканция сред природата. А в това отношение Родопите има какво да предложат на своите гости. Планината, обвеяна с мистика и легенди, притежава онзи необясним чар, който те кара да я обикнеш от пръв поглед и да се завръщаш постоянно към спомените си за нея. Но за да опознаеш добре този дивен кът от България, ще трябва да го пребродиш надлъж и шир с „широко отворени очи”. Само така ще усетиш непреодолимата сила, която от хилядолетия привлича хората в топлата прегръдка на планината. 

Най-съкровените кътчета на Родопите таят стари, забравени от Бога селища, където животът си тече така както в началото на 20-ти век, хората са усмихнати и приветливи, а природата е запазила непокорната си красота. Някои от тези населени места са възникнали на мястото на древни тракийски селища и дори не са посочени на картата на България. А случайно попадналият в тях пътешественик сякаш се озовава в друго времево измерение. Да се скиташ по тесния калдаръм на някоя 150-годишна махала, разминавайки се със забрадени жени или натоварени със сено магарешки каручки, да прекрачиш прага на старата селска църква, за да запалиш свещ и да се усамотиш с мислите си, да се дивиш на каменните къщурки, увенчани с тиклени покриви, а после да седнеш на чашка кафе в задимения местен магазин за всичко, където мъжете се събират на раздумка – това е начинът да опознаеш истинското лице на Родопите. В тези откъснати от цивилизацията местенца едва ли ще откриеш супермаркет, ресторант или хотел, но няма опасност да замръкнеш на улицата – родопчани са прословути с гостоприемството си и човек винаги може да намери къща, в която да отседне за една нощ.

Но ако не обичаш импровизациите и държиш на хотелските удобства, избери добре отъпканите туристически маршрути, които отвеждат до по-известните населени места с чудесни семейни хотелчета. През последните години туризмът в Родопите преживя истински бум. Смилян, Арда, Широка Лъка, Гела, Солища и още цяла плеяда гиздави родопски селца успешно развиват екологичен и селски туризъм. Вече почти навсякъде се отдават планински колела под наем, с които човек може да обиколи околностите, осеяни със следи от древни тракийски светилища. В Триград или край Смолян пък има конни бази с добре обучени ездитни коне за кратки и по-дълги преходи из планината.

Популярни напоследък са т.нар. джип сафарита по черните пътища, които се вият край вековни гори и пенливи водопади. От Природозащитния Център в село Маджарово организират наблюдение на редки видове птици, гнездящи в скалните ниши на Родопите, така че не забравяй и фотографската си техника! Струва си човек да посети Ягодинската пещера и разположената в близост пещера Дяволско гърло, които по един драматичен начин разкриват подземното царство на планината. Родопите са известни с лековитите си минерални извори, които са били каптирани и използвани за лечение на различни болести още от древните римляни. Не случайно тук се намират някои от най-добрите ни спа и балнеоцентрове. Новите хотели във Велинград, Девин, Пампорово и Огняново предлагат богат набор от възстановителни и релаксиращи програми, отговарящи на съвременните стандарти. Чистият въздух, красивите гледки и пешеходните преходи сред извивките на планината обаче са най-сигурната антистрес терапия! На територията на Средните Родопи – една от най-добре обособените туристически зони у нас, се разстила гъста мрежа от маркирани пешеходни пътеки. А в околностите на китното селце Хвойна стартира най-дългата екопътека на територията на България, която прехвърля границата с южната ни съседка Гърция и завършва на Бяло море. „Маршрутът с обща дължина 130 км. разкрива най-емблематичните природни забележителности на планината! ” – разказва Георги Пампоров – изп.- директор на Регионална туристическа асоциация „Родопи” и добавя:

„Може да се мине през изключително съхранени девствени места в района на граничното село Арда и да се стигне до най високия крайграничен връх, наречен Циганско градище. Маршрутът пресича няколко защитени територии с уникални растителни видове като например родопския крем. Екопътеката е много добре информационно осигурена, с уеб страница, топографска карта, както и допълнителни брошури, които могат да се закупят навсякъде. И най-важното – всеки ден преходът завършва в населено място, където човек може да отседне в къща за гости, в хижа, или фамилен хотел и да си почине, преди да продължи пешеходния си тур.”

През последните години, с помощта на средства от еврофондовете, в Родопите бяха трасирани цяла поредица от екопътеки, които пресичат недокоснати от човешка ръка кътчета. Най-популярната е „Каньонът на водопадите”– поредица от над 20 удивително красиви водни каскади. До тях се стига благодарение на специално изградените дървени стълби и парапети. Турнири по пейнт бол сред сенчестите гори на планината, кулинарни маршрути, проникване с надуваеми лодки в неблагоустроени пещери, скално катерене, спускане с т.нар. тролей над дълбоки пропасти … това са само част от преживяването, наречено Родопи. А тук, в най-красивата част на България, приключенията нямат край!
bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...