Подарете си излет до Пролазката пещера..


"Младост" е първата хижа край Търговище и е изградена с доброволни средства от местните

Хижа "Соколите" е разположена на 15 км от областния град на южната страна на планината, а живописната местност е оградена с гъсти букови гори. Хижата е на 700 м. надморска височина и разполага с 10 стаи, луксозно обзаведени с по две и три легла, което дава възможности за семейна почивка.


Освен това горският дом има и две туристически спални и ресторант. Цените са достъпни, като една нощувка струва 15 лева, казват хижарите. Те са категорични, че природата щедро е дарила това място с магическа красота.


До хижата минава стар коларски път и само на десетина минути преход се достига до древния град Мисионис, с добре запазени основи на старинни сгради от античността и Средновековието.


Атрактивен е и туристическият маршрут до Пролазката пещера. Преходът дотам обаче е по-труден и е за любителите на екстремните велопоходи или за страстните ездачи на мощни АТВ-та.
Хижа "Младост" е първият туристически дом, изграден в планината, с доброволни средства от жителите на Търговище и се стопанисва от местното туристическо дружество "Никола Симов". След много труд и ремонти в момента хижата разполага с леглова база от 50 места, туристическа кухня, столова и лавка. В околността й са създадени условия за спорт. До хижата освен по горски пътеки се стига и по асфалтов път. Изходната точка към нея е местността Парка, откъдето маркиран път отвежда до заслон "Люляка". Там се намира т.нар.
Игликина поляна, притегателно място за пикници и почивка
По криволичеща горска пътека от там се достига до втори заслон, наречен "Лалето". Пътят продължава все нагоре сред гори от бук и габър, маршрутът е маркиран и на места са поставени дървени пейки за кратка почивка, обясниха запалени туристи. Според тях, не след дълго се достига и до билото, където е хижа "Младост". Целият преход е с дължина 2 километра. Освен по традиционното трасе любителите на природата ползват и друг маршрут, който също тръгва от "Парк"-а, минава през крепостта "Крумово кале", от изградените на места визьори се открива панорамна гледка към недостъпните скални пещери, Марината и Светлата дупка. След 30-минутен преход се достига до слънчевата поляна на хижа "Младост".
Румяна Николова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...