Туристи прескачат портал на времето..

Извор край храм от 1614 г. лекува болки в очите



Жителите на селцето са известни с гостоприемството си

ФОТО Румен Жерев

Добърско е най-красивото разложко село, което е кацнало в южните скатове на Рила планина. Селището е разположено на 1070 метра надморска височина. Оттук гледката към трите планини - Рила, Пирин и Родопите, е великолепна. В краката ви остава дори курортът Банско.

Красотата на природата и гостоприемството на местните жители водят все повече наши и чужди туристи в Добърско. Чистият планински въздух, кристално бистрата вода, историческите забележителности, гостоприемството и добрината на местните хора са в основата на развитието на селището като туристическа дестинация.

Стъпвайки в Добърско сякаш сте преминали през портал на времето и сте попаднали в един нов свят. Не е трудно да стигнете до това райско кътче. Трябват ви само две неща - време и желание. А е сигурно, че попаднете ли в селото, няма да съжалявате. То се намира на 18 км северно от общинския център Разлог. Всеки ден няколко автобуса пътуват от града до селището. От София за Разлог пък има рейсове на почти всеки час. Ако отдъхвате във Велинград, не пропускайте възможността да попътувате с 
живописната и неповторима теснолинейка, която снове между гарите Септември и Добринище.

Ще минете през най-високата гара на Балканите - Аврамови колиби, за да слезете в Разлог. Нагоре е лесно. С кола, мотоциклет и автобус е най-бързо. Но спокойно можете да пробвате нещо нетрадиционно. Или да се качите на каруца, или до повървите сред красивата природа около 3 часа, за да се озовете в селото.

Новината, че са пристигнали туристи в Добърско, не се разгласява навсякъде. Но стига там, където е необходимо. Жените от местната самодейна певческа група веднага се гиздят с носии и поемат към уникалната църква "Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат", строена през далечната 1614 г. Защото едно в селището е повече от ясно - дойде ли чужд човек, то той задължително ще иска да разгледа и да чуе историята на старинния храм. В старата и малка, но забележителна църква ще загубите и ума, и дума. Самото име на храма доказва, че по тези места открай време са живели начетени хора, които са знаели историята. Той не е кръстен на всеизвестни светии, а на двама римски светци-воини, които загинали за християнската вяра. Тук е било оживено място, преди още Банско да се развие. Въртяла се е търговия с Виена, Солун, Серес. Будни хора е имало.
Някои църкви носят едно от имената на Теодор Тирон или Теодор Стратилат, но тукашната е единствената, кръстена и на двамата. Тя е построена във формата на трикорабна базилика от майстори от прочутата Дебърска школа. По централния и по двата допълнителни корпуса няма и един милиметър празно място. Всичко вътре е изографисано. Нито едно изображение не е реставрирано, само са почиствани от експерти. Точната бройка на образите в храма е 460, което е нещо невиждано с оглед на малката площ, върху която са разположени. На тавана Христос е изобразен в ракета, а от другата страна вече е нарисуван как се приземява с помощта на някакви специални приспособления, сякаш слиза от капсула, досущ като днешните космонавти. Високо са изографисани и войниците на Самуил, които мият слепите си очи с чудодейна вода.

Според легендата много от тях след злощастната битка в Беласица са минали през Добърско и останали да зимуват тук. Задомили се и създали прочутата добърска певческа школа на певци слепци. Край храма и днес има извор, който лекува болките в очите. Няколко измивания в него и забравяте за проблемите. На църковния под е положена плоча с двуглав орел - символ на руската църква и дар от руски монаси. В краката на гордата птица са жезълът и скиптърът, символи на светската и църковната власт, които само обединени водят народите напред. Легенда пък разказва, че цар Иван Шишман се е венчал точно в тукашната света обител

Първият писмен документ за нея се пази в Рилския манастир и е грамота на същия цар от 1378 г. Местните хора от години настояват пред културното ни министерство църквата да мине под закрилата на ЮНЕСКО. Защото храмът от години е световно известен. Понятието "Национален паметник на културата" вече е тясно за него, той е с международно значение, аргументират се селяните.

Църквата е в основата на селския туризъм в Добърско. Над 600-те жители на разложкото село знаят, че туристите ще стават все повече заради храма "Свети Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат". Затова десетина от тях дори минали специален курс, за да могат да предлагат услуги и да се грижат за гостите си. Десетина къщи са стегнати и посрещат туристи. Гостите са впечатлени от атмосферата и се включват в демонстрацията на старите ритуали и обичаи сладко похапват от местните гозби - сладки и солени баници, шупла, бобец, дедец, опитват и от сливовата ракийка, домашно производство. Тукашният хотел "САГ" вече 11 години осигурява легла за мераклиите да се докоснат до бита на местните хора и до магията на уникалната църква. Другият, по-нов храм "Сретение Господне" е строен през 1860 година и също е паметник на културата.
Не бива да се подминават и другите забележителности в селото. Само преди 7 години страшна буря помогна да се открие антична пещ. Ураганът съборил дърво сред гората. В корените му са намерени тухлени арки, образуващи дълъг тунел. Археолози установяват, че става въпрос за антична керамична пещ, предназначена за производство на тухли и керемиди

При разкопките става ясно, че това е двукамерна полувкопана в земята пещ с правоъгълна издължена форма.
От землището на Добърско започва територията на Националния парк Рила, на практика селото е Южната порта на резервата. В близост до селището е прочутият водопад Щрокалото, който е едва на 10 минути път и е на малък приток на река Клинеца. На 1км. е зарибеният микроязовир, където можете до ловите риба. Местността Копана църква е на 2 км от Добърско, в нея се намират останките от параклис "Света Троица" и вековен черен бор с огромни коренища, които приютяват туристи от дъжд и буря. За да се доберете до скалната композиция, Костенурката ще трябва да ходите пеш един час по черен път. На такова разстояние е и Доклюва ела - 7км на север. В околностите на селището са скътани 8 оброчища - "Козарската църква", "Свети Илия", "Свети Спас", "Свети Атанас", "Света Троица", "Свети Георги", "Света Богородица" и "Свети Димитър", както и 11 изворни чешми. Хижа "Добърско" е на 12 км. на север, на 1750 метра надморска височина в местността "Вадата", но не предлага много удобства. От нея се откриват чудесни маршрути за планинарите към хижа "Македония" (на два часа и половина път) и хижа "Семково" (на три часа път). Може да поемете и към местността "Перивол", където е лятната база на една от конните бази в село Бачево. Там ще може да се премените досущ като български хайдутин и да яздите на воля елитни коне в гората.
Владимир Симеонов

1 коментар:

Peter Rashev каза...

Моите впечатления от с. Добърско:
http://bulpete.wordpress.com/2010/10/31/dobursko/


Hotels,Holidays,Tickets...