Прекрасните градини на Европа

В духа на пролетното настроение френският Figaro представя пет уникални паркове- градини на хотели- за всеки вкус, но далеч не за всеки джоб.

Вила Симборне - раят между земята и небето

cimborne

Грета Гарбо изживява тук романса си с Леополд Стаковски, Д. Х. Лоурънс и Вирджиния Улф черпят отмора и вдъхновение от магическата аура на градините на вила Симборне (Cimbrone). Впечатляващата вила с изискани тераси, кацнала на върха на скалист склон над митичното село Равело, очаровала Средиземноморието на 360 градуса...

Нейните градини са осеяни със статуи, павилиони и храмове, епиграфи, фонтани и пещери. Цели шест хектара, посветени на най-доброто от английския романтизъм на фона на Средиземноморския пейзаж. Напълно в духа на XIX в.

Вилата разполага с ресторант, предлагащ деликатната средиземноморска кухня, с ароматни подправки и ориенталски нотки, както и изба с изтънчени вина.

Цената на престоя е 385 евро за нощувка за стая с изглед към градината.

Вила д'Есте - паркът на султана

este

До ден-днешен замъкът и паркът на Вила д'Есте (Villa d'Estе) са смятани за един от най-красивите примери за италианска архитектура и пейзаж. В нея се намира и колосален петвековен явор (Platanus occidentalis), под който са почивали короновани особи, кардинали и звезди.

Самата вила не спира да се обновява и модернизира, за да отговори на съвременните вкусове. И явно успява, защото сред честите й гости са Брус Спрингстин и Робърт де Ниро.

През 1615 г. самият султанът на Мароко пристига, за да се убеди със собствените си очи в очарованието на приказната градина на Вила д'Есте, за което толкова е слушал да се говори: обилие от рози, глицинии и прекрасната перспектива на алеята на Херкулес... Изпълнена в стила на ренесансовия барок, през 1913 г. вила Вила д'Есте е определена за национална забележителност.

Готвачът на Вила д'Есте- Лучано Пароли, пък е нещо като кулинарна звезда на Италия. Наричан е кралят на ризотото и Ален Делон на кухнята.

Цената на една нощувка със закуска обаче струва 690 евро.

Лабиринтът на замъка Балю

Ballue

Балзак, Шатобриан, Виктор Юго се вдъхновяват от замъка Балю, дължащ славата си на прекрасните градини. Разположен между Сен-Мало и Мон-Сен-Мишел, замъкът от векове съзерцава долината Куеснон. Неговите градини са обявени за исторически паметник и единствен артефакт на течението на маниеризма във Франция с неговата игра на светлини и сенки, цветове и нюанси. Градините, скрили безброй чудеса, изглеждат като оживелия свят на Алиса.

Нощувките в прекрасния замък започват от цени от 180 евро нагоре.

Замъкът Колбер- ориенталският полъх на Анжу

Colbert

Преживял превратностите на големите исторически събития, замъкът Колбер носи спомена за времената на Мадам Помпадур и Краля- Слънце. Злато, кристали, мрамор, живописни фрески и разкошни мебели пренасят посетителя в отминалите времена на френския класицизъм.

Ориенталският парк на замъка Колбер е най-голямата азиатска градина в Европа: ориенталски фонтрани, пагоди, кхмерски храмове, стълби със статуи на лъвове, истински оазиси, подчинени на дао-философията.

Цената на нощувките варира между 78 и 160 евро.

Замъкът Бурдезиер- зеленчуковата градина на Европа

Bourdaisire

Един от красивите замъци на Лоара е бил предопочитан от Мари Годен- фаворитка на Франсоа І, както и от Габриел д'Естре- любима на Анри IV. Около него на 55 хектара е разположен затворен парк със секвоя, кипариси, италианска алея и истинска бродерия от лилии и храсти. В зеленчуковата градина на замъка пък се отглеждат 650 сорта домати. Освен нея има още една градина с билки, ползвани с векове в медицината. Атракция е обаче градината с далиите, създадена от художника Луи Бенеш с помощта на парфюмерист и градинар.

Разбира се при наличието на толкова домати собствено производство, това е атракцията на местния ресторант. Всяка година в замъка се провежда фестивал на домата.

Цените на нощувките започват от 172 евро.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...