Парк „Централен Балкан" става европейска защитена територия !

woodyЗаместник-министър Евдокия Манева ще участва в официалната церемония за връчване на Европейска диплома за защитена територия на националния парк "Централен Балкан".

Връчването ще се състои в актовата зала на Национална Априловска гимназия в Габрово. Решението за удостояване на парка с Европейска диплома за защитени територии е взето на 21 октомври миналата година с резолюция на Комитета на министрите към Съвета на Европа. Националният парк "Централен Балкан" е първата българска защитена територия, която получава това престижно отличие.

Европейската диплома за защитени територии e международна награда, връчвана от 1965 г., с която се удостояват защитени територии със специална европейска значимост за опазването на биологичното, геоложкото и ландшафтно разнообразие.

Тя е отличие, което оценява не само качествата на природното наследство, а и ефективността на защитата и системата на управление.

Ефектът от отличието е "поставянето" на защитената територия под патронажа на Съвета на Европа за пет години. Удостоени с това отличие към момента са 70 защитени територии, разположени в 26 европейски страни.

Източник: bTV

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.