Разходка с яхта по българското Черноморие..

Автор: Лина Иванова

© Снимка: Станислав Викторов

Разходката с яхта по българското Черноморие е наситена с много емоции и изненади.

„Какво му трябва на човек, за да е щастлив? – Коричка хляб, бутилка уиски и яхта в морето”. В днешно време този стар анекдот вече не звучи толкова абсурдно, както някога. Разходка с яхта е едно от най-вълнуващите, а вече и не толкова недостъпни морски удоволствия по време на лятната почивка. Станислав Викторов е капитан на една от многото гостоприемни яхти, „накацали” като екзотични птици по бреговете на Черно море. От около 30 години се занимава с ветроходство, а през последните десет работи в сферата на яхт-туризма. Отскоро е капитан на десетметрова, от чиито маршрутни изкушения има за всеки вкус. Най-кратките са едночасови, но може би и най-романтични. Те са обикновено при залез-слънце във Варненския залив. Няколкодневна разходка по северното крайбрежие на Черно море пък може да се превърне в чудна лятна приказка. Разказва я капитан Викторов:

„Отплаваме от Варна и след няколко часа сме на нос Калиакра. Там има перфектни условия за заставане на котва, най-вече от западната част на носа – уточнява капитанът. – Изключително красиво е! Тази красота на северния черноморски бряг буквално се „стоварва” върху туристите и върху членовете на екипажа и те остават като омагьосани! Не може да се опише суровото очарование на северните ни брегове. След като пуснем котва, който иска може да плува около яхтата, но само при изричното условие, че наистина умее да плува. Предлагаме храна, напитки. Правим всичко възможно, за да останат гостите на яхтата доволни. След това нощуваме в някой от морските градове Балчик или Варна. При друга подобна екскурзия е включено и разглеждане на забележителностите и на прекрасните условия, които „белият град” Балчик предлага за туризъм.”

© Снимка: Станислав Викторов

Туристическите компании вече се надпреварват и в предлагането на все по-необичайни, но пък оставящи прекрасни спомени преживявания по море. Още в началото на този сезон за Станислав Викторов се явява една много интересна поръчка:

„Дано да ни потръгне. Имахме едно плаване с младоженци и техните кумове – разказва капитанът. - Интересното бе, че разходката не беше в деня на сватбата, а в деня преди нея. Надявам се обаче оттук нататък да правим и по-атрактивни плавания със заснемане на такова събитие. Истината е, че все повече млади хора избират обстановката на яхта в морето, за да предложат брак на своите приятелки. Често се празнуват рождени дни в морето. А скоро имахме един вълнуващ случай, много красиво беше. Дойде една млада дама и поиска да запазим в тайна плаването на следващия ден. То беше подарък за съпруга й по случай рождения му ден.”

А какво може да зарадва най-много децата на една яхта в морето! Пиратско парти, разбира се. Капитанът е категоричен, че за да се получи наистина хубаво, весело и запомнящо се пиратско парти, трябва да има поне два плавателни съда. Тричасовото приказно преживяване започва с рисуване по лицата на децата и маскирането им като пирати:

„Членовете на екипажа също са облечени в такива пиратски одежди и носят всички останали атрибути, за които сме чели в книгите и сме виждали във филмите от детството си. Има риболов, плуване около кораба. Най-атрактивната част е пиратският бой – абордажът – издава ефектите на партито Станислав Викторов. - Това е така нареченият „воден бой” или хвърляне на кофи с вода по противниковия кораб. Накрая всичко приключва с търсене на съкровището. Обикновено това е едно хубаво сандъче, в което са дипломите, които получават младите мореплаватели. Разбира се, не може и без неизбежното съобщение в бутилка, което се пуска във водата с желанията на децата и техните писма в края на плаването.”

Яхтеният пикник e друго приятно предложение за отдих в морето. Яхта откарва щастливците до някой залив с приятен пуст плаж.

„Престоят там е три часа - описва преживяването морският капитан. - Пасажерите могат да си почиват на шезлонг под сянката на чадъри. Предлага им се обяд с морски продукти, леки салати, безалкохолни напитки, малко алкохол, но умерено. Който иска, може да лови риба. Други играят плажен волейбол. След това яхтата се отправя обратно към пристанището, от което е тръгнала”.

Оценката на морския капитан е, че пристанищата във Варна и Бургас са много добри и предлагат европейски условия за яхтен туризъм. Погледнато от палубата, дори на малка лодка навътре в морето, българското крайбрежие изненадва със своето разнообразие и красиви пейзажи. А това може да накара всеки, който веднъж е усетил приятното люлеене на вълните и полъха на морския бриз, да чака с нетърпение всяко следващо морско лято.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...