Забележителностите на България оценени на 100 млрд. евро

Всички културни и туристически забележителности на България имат обща стойност 100 млрд. евро. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценка в туризма, пред БТА.

В България имаме проблеми с туристическите атракции, посочи Драганов. През миналата година експертите на института отчитат, че около 980 хиляди са посетили храм паметника "Св. Александър Невски" и това е най-посещаваното място от чужди туристи в България.

На второ място по популярност със 720 хиляди посещения е Рилският манастир.

На трето е хълма "Царевец" с 370 000 туристически визити.

В Бачковския манастир през миналата година са отишли 330 хиляди души, в местностите "Перперикон" и "Татул" е имало 240 хиляди посетители, в Троянския манастир - 180 хиляди туристи, на Белоградчишките скали - 90 хиляди, а в Балчик - 25 хиляди.

Храм паметникът "Св. Александър Невски" няма нотариален акт и не се знае кой е неговият собственик, с подобна съдба са и други туристически забележителности като например хълма "Царевец" и парк "Витоша , каза още Драганов.

През първите пет месеца на 2010 година с 10% са се увеличили посещенията на чужди граждани в България, докато излизането на българи в чужбина е спаднало с около 20%. За цялата година се очаква около 8% ръст на посещенията на чужденци в България, като броят им и ще достигне 8.5 млн. души.

Пътуванията на българи в собствената им страна обаче намаляват, сочат данните на института. През 2007 година стартира кампанията "България - рай за българите", но все още няма достатъчна реклама насочена към българските туристи. В почти 240 туристически стратегии на общините, направени със средства на ЕС, липсват данни за посещения на българи, а само за чужденци.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...