От каква почивка наистина имате нужда?

lifestyle.bg 

Всеки очаква с нетърпение и планира с желание своята лятна почивка. Но дали желанията ни съвпадат с това, което наистина е полезно за здравето ни?! Бихме ви посъветвали, ако искате наистина да си починете добре, при това с най-голяма полза за здравето, да съобразите на първо място своя избор с подходящия за вас климат.


Средиземноморският климат


Под това понятие следва да се разбират не само крайбрежието и островите на Средиземно море, но и южният бряг на Крим, западна Калифорния, Югозападна Африка и Югозападна Австралия.
Средиземноморският климат е по-мек от типичния субтропичен. Всичко в него сякаш гали тялото и душата. Там по цяла година можете да носите леки дрехи и сандали на бос крак. Температурният комфорт отлично се съчетава с незабележимото закаляване, а многото слънчеви дни помагат за повишаване на настроението.
Прекрасният климат и близостта на морето дават възможност и за пълноценно и полезно за здравето хранене - леки и вкусни ястия от зеленчуци, плодове, риба и морски дарове. Ако смятате, че потенето е минус, не е така - поне в определени рамки то е полезно, защото спомага за изхвърлянето от тялото на крайните продукти на обмяната.
Красотата на пейзажа и историческите забележителности създават още един запас от положителни емоции. Не е случайно, че средиземноморските народи се усмихват и смеят по-често, отколкото например скандинавците и въпреки по-високия стандарт на шведи и норвежци, малтийците и гърците живеят по-дълго и по-щастливо. Всичко това е благодарение на мекия климат и яркото слънце.


Умереният климат


Учените, които твърдят, че най-полезна е почивката в собствената климатична зона. И посочват за това няколко сериозни аргумента:
• Организмът е свикнал към своя климат и всяка промяна за него е стрес. Вътрешните биоритми на тялото се синхронизират с ритъма на околната среда. Затова и прекалените промени в температурата и влажността на въздуха са нежелателни.
• Климатът на някои места може да е противопоказен за определен етнически тип. Колкото по-близо е екваторът, толкова по-тъмна е кожата на местните жители и затова те не изгарят, но бялата кожа не е привикнала към такова силно слънце. Типичният европеец се чувства комфортно при температура на въздуха около 25 градуса. При тази температура жител на Гренландия би се изпотил - скоростта на обменните процеси при него ще се повиши с 15-30%, докато при човек, свикнал да живее в Бразилия или Австралия обменните процеси ще се забавят с около 10%.
• Попадайки в "райската" климатична зона, човек става по-безгрижен. Но това не бива да притъпява вниманието ни - сламената шапка и светлите дрехи са задължителни, за да се намали вероятността от изгаряния и слънчев удар. Местната кухня е нетипична за стомаха ни и той може да се "разбунтува".
• Често ние не познаваме и начина на живот на новото място. Например жителите на Латинска Америка, Средиземноморието, Индия задължително спят следобед. И правят това не от мързел, а защото всяко занимание през тези най-горещи часове е противопоказано. Затова примамливото предложение за екскурзия в два след обяд до Рим или Помпей не е никак препоръчителна.
В зоните с умерен климат може да спортува по всяко време на деня, да се правят разходки на чист въздух. Възползвайте се от тази възможност - и едното и другото са полезни за здравето фактори, които ще направят почивката наистина пълноценна.


Такъв климат не ни трябва!

    Арктика и Антарктида

Същите снегове и ледове като в Алпите, но тук никой не идва да кара ски. Причината е във вредното влияние на полярния климат - силни ветрове през цялата година и високо атмосферно налягане.

    Тропици и екваториална зона

Задух, горещина, проливни дъждове и повишено атмосферно налягане.

    Високи планини

Ветрове, огромна разлика в температурите през деня и нощта, разреден въздух. Всяко по-значително физическо натоварване е предизвикателство и шок за организма.


Къде е раят за почивка?!


Ако се има пред вид климатът, да! И то най-малко два!
• Канарските острови: през цялата година там времето е слънчево, няма силни ветрове и неприятни изненади. Минималната температура през зимата е 17 градуса, а максималната през лятото е 23 градуса. Няма сняг, а дъждовете са рядкост.
• Кения: учените смята, че именно някъде там са е появил хомо сапиенс и това никак не е случайно. Температурата в страната, известна още като "мясото на вечната пролет", варира между 14 и 27 градуса.

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.