Как ще почиваме след 20 години?

Бъдещето винаги започва от днес и първообразът на това, което кроят дизайнери и инженери за бъдещето, вече съществува. Да се опитаме да се пренесем в бъдещето след 20 години и да си представим как ще изглежда туризмът тогава.

Влак вместо самолет

Скоростни влакове, които преодоляват 500-800 км/ч, ще станат норма и вместо със самолет, с тях ще пътуваме по европейския континент. И сега във Франция „летят" TGV (Train ? Grande Vitesse- високоскоростен влак) с рекордната скорост от 574 км/ч. Малко зад тях остават японските локомотиви, развиващи 443 км/ч. А 300 км/ч вече не е монопол само на супербързите французи, но и обичайна скорост за германските ICE (Inter City Express).

Плаващи градове вместо лайнери

Круизният туризъм изживява разцвета си в наши дни и туристически лайнери, които по нищо не се различават от луксозни хотели, браздят океана. Най-големият сред тях вече прилича на малък град за 4 375 жители ( без персонала). Liberty of the Seas разполага с 15 палуби, 21 басейни, търговски центрове, аквапарк, голф-игрище, баскетболно игрище и 10 разкошни каюти- мезонети с прозорци от всички страни, през които да се наслаждавате на морската шир.

Изкуствени острови

Когато си спомните за хотелите и вилите на Палмовия остров в Дубай или за 400- хектаровия остров Перла в Катар с три яхтени пристанища, множество луксозни ви ли и небостъргачи, струва ли ви се невъзможно в бъдеще подобни да изникнат във всички морета и океани?

Икономическата капсула вместо хостели

Едновременно с разкошните хотели за отдих, в гъстонаселените мегаполиси ще възникват все повече икономически хотели - капсули за тези, които не искат да плащат много, за да пренощуват.

Сега такива има в Япония, но в Европа също започва строителството им. Наскоро такъв хотел беше направен на московското летище Шереметиево.

Класическата стая-капсула в Страната на изгряващото слънце заема около 2 кв. м и включва класическо легло с всичко необходимо, а на тавана е монтирано осветление и телевизор. Наблизо има баня с душ и специална камера за съхраняване на по-голям багаж.

Самолетите на бъдещето

Още сега виждаме тенденцията бизнес-класата в самолетите да става все по-луксозна, а икономическата- да се опростява. Първообраз на самолета на бъдещето е огромния Airbus-380, който от няколко години вози пътници на далечни разстояния. Неговата бизнес-класа разполага с пълноценни каюти-спални, а в бъдеще към тях най-вероятно ще се появят сауни, фитнеси, галерии, защо не и басейн.

Обратно- икономическата класа все повече прилича на обикновен автобус, с който евтино да пропътувате необходимото разстояние. Тук първенец е сякаш Ryanair, които изключиха всички бордови услуги от цената на билета и се опитват да научат хората да летят прави, стегнати с колани като на атракцион. Вероятно времената на блъсканицата като в „Петия елемент" не са далече.

Пенсионерски туризъм

Човечеството старее и предвидливите страни като Испания вече се ориентират към т. нар. туризъм за възрастни. Наистина засега това означава основно по-ниски цени. Също така хотелите от този тип не предвиждат дискотека и нощен бар и в бъдеще вероятно ще предлагат терапевтични и медицински услуги и ще пригаждат удоволствия като гмуркането за възрастни./utre.bg

 

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.