Пет световни туристически дестинации в сериозна криза ..

В Гърция 15% от БВП се формира от туризъм. Дали протестиращите мислят за това? Стачките заплашват да провалят сезона за южната ни съседка. Освен нея, още 4 други световноизвестни дестинации губят от блясъка си, пише Profit.bg:

Гърция

Attica_Greece

Проблемът: Атина бе парализирана от стачки през май, след като гръцкото правителство въведе строги мерки в опит да закрепи финансовото си положение. По време на един от протестите бе взривен офис на банка и загинаха трима души, сред които бременна жена.

Финансови последици: За сега е твърде ранно за точни данни, но при положение, че туризмът дава 15% от БВП на страната, последствията няма да бъдат добри.

Ситуацията: От началото на юни протестите стават все по-редки и по-кратки. Освен това, те са ограничени в Атина или в други по-големи градове и не засягат островите Крит, Санторини, Миконос и др.

Флорида

florida

Проблемът: Огромният петролен разлив от платформа на BP, който вече достигна някои плажове на полуострова.

Финансови последствия: От Университета в централна Флорида са изчислили, че щатът може да загуби между 2.2 и 10.9 млрд. долара от по-слабия туристически сезон. Това може да доведе и до загуба на между 39 000 и 195 000 работни места.

Ситуацията: Туристическият портал Visit Florida е сложил уеб камери на плажовете. Много хотели обявяват санкции за отменени резервации. Медиите съветват туристите да проверяват каква е политиката при отмяна на резервациите в съответния хотел преди да запазят стая.

За сега разливът е засегнал съвсем малка част от бреговата ивица на Флорида, която е общо 1320 км.

Тайланд

thailand-wat

Проблемът: През май в Банкок настана хаос. Протестите срещу военния режим в страната ескалираха в опожаряване на 30 сгради, при което 50 души загинаха, а 400 бяха ранени.

Финансови последствия: Финансовият министър каза през CNN, че протестите са коствали на страната между 0.3% и 0.5% от БВП, или 1.35 млрд. долара.

Ситуацията в момента: Протестите спряха и Банкок се завръща към нормален начин на живот. Въпреки това, правителството на САЩ съветва гражданите да бъдат внимателни при посещение в държавата.

Ямайка

Jamaica1

Проблемът: 73 души бяха убити при атака срещу местен наркобос през май. От тогава насам столицата Кингстън се счита за опасна за посещение.

Финансови последици: Според Туристическия борд на страната Ямайка до сега е загубила 300 млн. долара от по-малък приток на туристи.

Ситуацията в момента: Тече усилена маркетинг кампания, която има за цел да покаже, че инцидентите са били в ограничена част на Кингстън, а плажовете и курортните селища са далеч и не са опасни.

Мексико

mexiko

Проблемът: Войните между наркобосовете са отнели живота на около 23 000 мексиканци откакто Фелипе Калдерон стана президент през 2006. Американското правителство е предупредило гражданите да избягват пътувания до редица градове до границата.

Финансови последици: През 2009 приходите от туризъм са спаднали с 15% до 11.2 млрд. долара, а броят на туристите е намалял с близо 5% до 21.5 млн. души. Тези резултати до голяма степен се дължат и на епидемията от свински грип през 2009. От Националната туристическа конфедерация на Мексико прогнозират, че приходите ще се възстановят до 13.3 млрд. долара през 2010, а броят на туристите ще се увеличи до 22.8 млн души.

Ситуацията в момента: Мексико се опитва да обясни на света, че държавата е доста по-голяма от района около границата. „Това е като да кажеш „Не отивайте в САЩ, защото в града x има престъпност", казват от туристическите агенции. Дестинациите като Канкун, Плая дел Кармен, Тулум и др. са далеч от границата и са напълно безопасни, уверяват от там.

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.