Нощувки на морето и за по-малко от левче

Burgas._Morska_gradinaМоре на цената на пакетче дъвки. Това е най-евтината нощувка в историята на родния туризъм. Шокиращата оферта от 96 ст. за легло е на "Калиакра ризорт" и важи от 22 до 29 юни и от 5 до 8 юли.

Предложението е само за първата вечер от престоя, за следващите се ползват 30% отстъпка. Дори да останете само ден в хотела, пак ще платите нищожните 96 ст. Зарибяването е по почина на турските хотелиери. Техният девиз е: "Веднъж да докараме туриста, след това той сам ще поиска да похарчи парите си у нас".

Лятото започна с бум на евтини оферти. Цените в някои комплекси са двойно по-ниски от миналогодишните, като се предлагат и допълнителни екстри. Ако преди шезлонгът и чадърът на пясъка струваха колкото цялата ваканция, сега масово се дават като бонус.

Господ е щедър и даде в изобилие слънце над морето за летовниците през юни, докато в цялата страна валеше дъжд. Ранните гости за сезон 2010 удариха и ниски цени в най-стария курорт по Българското Черноморие - Св. св. Константин и Елена.

Всички кръчми на плажа и в комплекса се надпреварват със суперпромоции. Но хитът на местните заведения този месец е 10 лв. за скара и печено пиле с голяма халба бира. Кафето навсякъде е 1.10-1.20, докато на входа на Морската градина във Варна стигна пикова цена от 2.50.

80 г кебапче е 1.20, кюфте 1.30, пържени картофи 1.80, рибата на народа - цаца, върви по 2.50 лв., сафрид 5.90, шкембе чорба 2.20, колкото и пилешка супа. По-тузарски кръчми предлагат морски деликатеси като рак за 12 лв., скариди по 8 лв., миди на същата цена и калкан по 19 лв. на порция.

Това лято отвори врати и най-старият ресторант по цялото Българско Черноморие, строен в далечната 1956 г. Дори е запазена статуята на дете над малкото шадраванче. Навремето заведението се е наричало "Варна", "Одесос", а сега носи гръмкото име "Възходът на нацията". Скоро в него ще има музей на виното. Инициаторът за това Пламен Димитров държи в личната си енотека бутилка старо българско вино от Сухиндол от 1918 г. В заведението се предлагат качествени селективни вина и храна от цяла България. Менюто пък е с препратки към българската история.

Така например клиентите могат да хапнат тюрлю гювеч с унгарско вино, като пакетът е свързан с обявяването на Независимостта на България при цар Фердинанд. Скоро ще се предлага и "закуската на Митеран" - кроасани и кафе, както и омлет с трюфели от български производител в Шуменско. Това е възстановка на закуската от преди 20 години на френския президент с група български интелектуалци и дисиденти.

Едно от най-посещаваните места в курорта, разбира се, е манастирът "Св. св. Константин и Елена", строен през ХVI век. Това е единственото място в Европа, където аязмото с лечебна вода извира под светия престол. А тя цери много болести. Тук е пълно и с влюбени, които идват да се преклонят пред мощите на св. Валентин. На всички се раздава безплатно шишенце от светената вода.

Инспектори вчера кръстосваха плажовете на Св. св. Константин и Елена, за да проверяват дали концесионерите спазват изискванията за свободните зони без платени чадъри. На чистия плаж в курорта има достатъчно място, на което нашенци мъкнат свои чадъри и надуваеми дюшеци. В близост до тях са платените чадъри с шезлонги, които вървят само по 10 лева. Едно от удоволствията е предлаганото джакузи на плажа, разположено в шатра с дебела сянка пред един от хотелите. Половин час удоволствие струва 20 лв., а цял час 30 лв. И това лято 5 лв. си остава входът за топлия минерален басейн, който е на брега на морето. 25 лева е цената на частичен масаж след водните бани.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...