Кападокия - извор на вдъхновение на творци от цял свят

Кападокия - извор на вдъхновение на творци от цял свят

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор:Нахиде Дениз

© Photo: http://animantium.files.wordpress.com

Областта Кападокия в Анадола е известна с уникалните си природни фигури, наречени комините на феите, а също и с раннохристиянските скални манастири в пазвите на които са били настанени цели села. Днес те са част от световното културно наследство и са под защитата на ЮНЕСКО. Областта се посещава от милиони туристи от цял свят.

Освен интереса на туристите, Кападокия е извор на вдъхновение и за много творци от различни страни. Седма година в селището Учхисар, където се помещават най-забележителните скални пещери на Кападокия, се провежда международната Академия на изкуствата. В тазгодишното издание участват около 30 творци от над 17 страни. От ългария участва Дарина Атанасова Данчева.

Гюлхан Джилдан, ръководител на Академията на изкуствата подчерта, че във всички досегашни прояви са участвали и творци от България: Кападокия е люлка на различни цивилизации и за нас е изключително важно да се покаже тяхното значение, за да оставят трайни следи в съзнанието на хората от цял свят. Тук участниците имат възможност да се запознаят и с бита на местните хора, което отразяват в своите творби.”

В края на Академията, на специална церемония, участниците ще представят своите произведения, а също и ще им бъдат връчени почетни дипломи.

бнр / Power of positive energy

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...