Как да се подготвим за пътуване през лятото, без да се изнервяме


Лятото е подходящо време за семейната ваканция, но това е също и най-натовареният и коварният период за път.

Най-добрият начин да избегнем изненадите на лятното пътуване е да си останем вкъщи и да пътуваме през по-малко натоварените сезони - пролет и есен. Това обаче е далеч от обичайната представа за перфектното лято. Затова Street.com, цитиран от Инвестор, предлага седем съвета, които може да са от помощ на всички, решили да пътуват през лятото. 

1. Проучете в интернет всичко за вашето пътуване, преди да се отправите на път. От изключително значение е да сте информирани за последните промени на маршрут, разписания и дори политическа и социална ситуация, особено ако пътувате към непозната и екзотична дестинация.

Проверете доколко вашата авиокомпания е точна в спазване на разписанието на полетите. Това може да е от огромно значение, ако трябва да се прехвърляте на втори полет след това. В интернет можете да намерите най-евтиния начин за пътуване; да спестите време и пари, като се чекирате онлайн; както и да получите на вашия мобилен телефон последните оферти, новини и актуална информация за вашия маршрут.

2. Ако ви предстои дълго пътуване с кола, проверете налягането в гумите, акумулатора и комплекта за първа помощ. Налягането в гумите е пряко свързано с вашата безопасност. Прекомерната горещина е изпитание за акумулатора на вашата кола. Ако не сте го сменяли от няколко години, може да помислите за нов. Към комплекта за първа помощ може да добавите фенерче, вода и санитарни материали.

3. Ако не искате да се нагърбвате с цялата организация и проучване, можете да използвате туристическа агенция. Ако попаднете на добър специалист, той може да ви спести много време и пари.

4. Подредете багажа си разумно. Това важи толкова за семейно пътуване с кола и круиз ваканция, колкото за полет със самолет. Въпреки това въпросът с багажа е два пъти по-валиден в случаите, когато летите и трябва да се съобразявате с ограниченията на авиокомпанията. Правилото е просто: вземете единствено това, което ви е наистина необходимо.

5. Съобразявайте се с правилата. Ако сте преференциален клиент и можете да се наредите най-отпред на опашката за проверка на багажа - чудесно. Ако обаче ви се налага да чакате заедно с останалите пътници, то би било добре да познавате правилата, да сте приготвили документите си за проверка и да имате готовност бързо да свалите колана и да събуете обувките си. Поставете електронните съоръжения, металните бижута и опакованите течности най-отгоре в ръчния си багаж, за да можете при нужда да ги извадите и след това да го опаковате бързо, за да не задържате опашката.

6. Искайте си парите. Ако са ви отказали да ви качат на самолета, то тогава вие на свой ред откажете да ползвате ваучерите, с които авиокомпанията иска да ви обезщети и които имат безброй ограничения за употреба. Просто си искайте парите, които ви се полагат.

7. Бъдете търпеливи. Лятното пътуване е истинско изпитание за всички, които са се отправили на път. Затова да си изпуснете нервите означава да предизвикате и агресията на останалите. В самолета не задържайте редицата от пътници, а поставете бързо чантата си в багажното отделение на вашето място. Ако летите в икономична класа и нямате достатъчно място, отпуснете облегалката си назад, но бавно и внимателно. Не бихте искали да счупите нечий лаптоп или да разлеете питието върху пътника зад вас, който е също толкова свит колкото сте и вие.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...