Звук и светлина – най-зрелищното българско шоу се наложи като водеща туристическа атракция

Автор: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

До момента спектакълът „Звук и светлина” е бил представен около 4 900 пъти и е гледан от стотици хиляди туристи.
Ако в някоя знойна лятна нощ гостувате на Велико Търново, вероятно ще станете свидетели на грандиозно зрелище, изпълнено със светлинни ефекти, камбанен звън, фойерверки и завладяваща музика. Става дума за аудиовизуалното шоу „Звук и светлина”, което от 25 години оживява средновековната крепост Царевец, превръщайки се в нещо като туристическо лого на града. До момента спектакълът е бил представен около 4 900 пъти и е гледан от стотици хиляди туристи.

Да отидеш във Велико Търново и да не видиш „Звук и светлина” е като да отидеш в Рим и да не видиш папата – обичат да се шегуват жителите на старопрестолния град. Премиерата на шоуто е в далечната 1985 г. по случай 800 години от обявяването на Велико Търново за столица на Втората българска държава. Проектът е на български и чешки авторски колектив, воден от известния наш кинорежисьор Въло Радев. Идеята е чрез музика и светлинни ефекти да се пресъздаде изпълнената с превратности история на хълма Царевец. В средновековието на това място се разпростирал един от най-големите градове в южна Европа. Тук са били разположени Патриаршията и царският дворец, както и множество църкви и манастири. Днес крепостта Царевец е сред най-емблематичните ни исторически символи. Зрителите могат да наблюдават светлинното шоуто вечерно време от 3 различни озвучени площадки в града. Самото представление продължава около 20 минути, по време на които сякаш препускате през вековете. От тъмнината на нощта постепенно изплува цял един свят, изпълнен с фантастични багри, пулсиращи с ритъма на музиката. Наситената със светлинни ефекти картина вдъхва нов живот на крепостните стени и останките от средновековни сгради. Оказва се, че аудиовизуалното мега шоу „Звук и светлина” има не повече от 5-6 аналога по света, единият от които е на пирамидите край Кайро. Затова е сред първите атракции, които чужденците настояват да видят, когато посещават Велико Търново.

„Шоуто се реализира с помощта на различни сложни системи за управление с компютър – разказва Даниел Панов – управител на общинската агенция „Царевград-Търнов”. - Използваните прожектори са 2 400 и са групирани по 4 цвята – червени, зелени, сини и жълти с мощност от 1000 до 2000 вата. На самата крепост Царевец са разположени общо 6 камбани, управлявани от софтуерната програма. Най-тежката тежи 6 тона и звънът й отеква надалеч. Използваме и система с общо 140 светкавици, както и лазерна система, която изпраща лъчи от самата Патриаршеска църква от върха на хълма. И още любопитни данни – на Царевец са разпънати 6 300 км. управляващи, захранващи и други видове кабели. Спектаклите се изнасят целогодишно. Още по-красиво е през зимата, когато светлинните ефекти се отразяват във снежната покривка и падащите снежинки.”

Представлението се излъчва по поръчка на туристите и официалните гости на града, както и по време на различни празници. Напоследък все повече младоженци поръчват шоуто като подарък за техните гости. Бизнесмени и по-заможни персони пък често „черпят” свои партньори или приятели с чаша вино и… светлинно-шоу. Даниел Панов разказва, как младеж подарил спектакъла на своята любима точно в полунощ, придружавайки нестандартното обяснение в любов с гръм на шампанско.
„Към „Звук и светлина” ще бъде създаден и мултимедиен център, който ще проследява живота в средновековната българска столица – твърди Даниел Панов. - Идеята е да се пресъздадат различни исторически моменти. Ще бъдат показани в действителен ръст 29 фигури, свързани с историята на Търново –това са различни царе и боляри, облечени с костюми от средновековието. Ще има възстановка на оръжейна, на тронна зала, ще бъдат представени средновековните занаяти и средновековната кухня. За този мултимедиен център кандидатстваме със специален проект по линия на Оперативна програма „Регионално развитие” на ЕС.”

Очаква се проектът за мултимедийния център да бъде одобрен още през есента и в близките месеци зрителите на спектакъла да обогатят представите си за разцвета на средновековната ни столица.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...