Екотуризъм: 100 -160 лв. за мечка в естествена среда


Между 100 и 160 лв. плаща турист, който иска да наблюдава мечка в естествената й среда, като цената на услугата варира в зависимост от броя туристите, който е определящ за ползването на превоз, от това дали ще има подсигурена храна и т.н., каза пред радио „Фокус" - Смолян специалистът по лов и риболов в Ловно-рибарско дружество-Девин и създател на първия екомаршрут за наблюдаване на кафявата мечка в Родопите Владимир Пейков.

Той допълни, че в цената влиза водач, превоз и ползване на укритие, като цената за ползването на укритието е 50 лв., по договорка с местните дружинки, като тази сума се ползва пак за ловни мероприятия от дружинките, а останалите пари остават в дружеството.

Пейков каза още, че следят движението на мечките и там водят туристите, които могат да останат в укритията до 11.00 часа вечерта. По думите му обаче не е сигурно, че ще успеят да видят мечка, тъй като мечките не ходят всяка нощ.

„Изкуствената храна не ги привлича чак толкова много, но все пак като знаят, че има сигурна храна, има вероятност да дойдат и идват", каза Пейков и допълни, че са закупили и уреди за нощно виждане.

Укритията, от които се извършва наблюдението, са 6 метра дълги и 2 широки, изкопани са под земята и са шумоизолирани, с нарове за спане, дървени пейки и химическа тоалетна. Виждат се и други животни като сърни, лисици, дива свиня и най-накрая мечка. Понякога обаче ги изпреварва.

Другите турове са пешеходни турове, при които се пътува с джип около половин час и след това се върви пеш, в зависимост от това какви животни искат да видят туристите.

Пейков каза още, че един от туристическите продукти, който се предлага на туристите, е Пещерата на мечката, която се намира на около 30 км от Девин и представлява пещера, дълга около 105 метра и висока 5 метра с голяма зала в началото, след което се стеснява. Пейков обясни, че в миналото е била убежище на мечки, за което се съди от намерените черепи, зъби, кости. В пещарата са намерени и останки от пещерен леопард, живял преди 30 000 години.

Самият тур представлява около 30 минути пътуване с джип, след това има 15-минутно изкачване по скална пътека и се посещава пещерата, където и сега могат да се намерят останки от кости от различни животни. Пейков обясни, че когато по различни проекти се изграждат екопътеки, действията трябва да се съгласуват с експертите от РИОСВ, защото понякога тези пътеки минават през местообитания на мечки и други животни и когато не са съгласувани се безпокои дивечът, а и животните привикват с шума и спират да се плашат.

utre.bg

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.