Нощен рафтинг по Струма? Защо не!


Според познавачи условията за нощен рафтинг край Кресна са много добри.

Напоследък рафтингът по река Струма се превърна в истинска мания сред търсачите на силни усещания. В края на седмицата към Кресненското дефиле се втурват не само опитни гребци, но и абсолютно начинаещи в спускането с надуваеми лодки, за да подложат на изпитание своята издръжливост и сила на духа. Организаторите твърдят, че броят на ентусиастите расте непрекъснато. Само през юни над 400 любители са практикували рафтинг по течението на реката в района на град Кресна. Сега от местната администрация са се захванали с амбициозната задача да изградят и нощно речно трасе, което ще е първото по рода си у нас.

© Снимка: архив

Да се качиш на гумена лодка, за да се спуснеш с нея по пенливи бързеи и отвесни водни прагове, преодолявайки по пътя си серия от препятствия, и накрая да излезеш невредим и почти сух от цялото приключение – тази нестандартна атракция се предлага на едва 130 км южно от София. На моменти усещането е като да попаднеш в барабана на перална машина, твърдят тези, които вече са опитали. Чувстваш се също толкова безпомощен и уязвим, лашкан насам-натам от водната струя! Затова пък тръпката и удовлетворението, че си се справил с препятствието, са неописуеми! Струма е пълноводна през цялата година, но е най-подходяща за рафтинг напролет и в началото на лятото, когато снеговете от близката планина Пирин се топят. Тогава местните клубове по рафтинг организират спускания за любители. Спортът е свързан с немалък риск, затова се набляга на сигурността. Ентусиастите преминават специален инструктаж и се снабдяват с каски, спасителни жилетки и неопренови костюми. След което на групички от по 6 до 8 души се настаняват в гумената лодка и потеглят по забързаното течение на Струма.

© Снимка: архив

Струва си да преживееш подобна емоция, но какво налага да се „гмурнеш” във водната стихия не посред бял ден, а през нощта? Оказва се, че кандидатите за нощен рафтинг не са никак малко. Първият подобен експеримент се състоя през миналата пролет по поречието на Струма и премина с огромен успех. Сега в община Кресна работят върху проект за изграждане на специално 600-метрово трасе и за нощни спускания.

„Има подходящо трасе по поречието на Струма край град Кресна, което за целта ще бъде осветено – обяснява кметът на Кресна Илиян Кръстев. – В момента работим по техническия проект, с който ще кандидатстваме за финансиране от оперативна програма за развитие на селските райони. В проекта се предвижда и изграждане на център за рафтинг със склад за лодки, екипировки и пр. По поречието ще бъдат обособени и специални малки кейове, както и постройки за начална и крайна станция на маршрутите.”

© Снимка: архив

Според познавачи условията за нощен рафтинг край Кресна са много добри. На единия бряг на реката там, където те ще се провеждат, вече има изградена подпорна стена. Върху нея ще бъде монтирано осветлението. Така смелчаците няма да разчитат само на лунната светлина и блещукането на звездите, за да се ориентират сред потъналите в мрак завихряния на реката. Въпреки предпазните мерки рискът при подобни речни преходи е далеч по-голям, но пък си струва емоцията. Жителите на малката община залагат много на рафтинга, за да привлекат повече туристи в Кресненското дефиле, което само по себе си е уникална природна забележителност. По бреговете на Струма са обособени палатковите лагери на местните клубове по рафтинг. В тях човек може да отседне за няколко дни и изцяло да се отдаде на безгрижието и водните спортове. Наоколо има няколко екопътеки, разкриващи потайностите на Пирин планина. Отдават се и планински колела под наем, както и популярните напоследък АТV-та за екстремни преходи сред природата.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...