Регионална марка „Странджа” или как се развива селски туризъм по европейски стандарти?


Автор: Венета Николова

„Пътешествие на сетивата” – това е мотото на регионална марка „Странджа”, гарантираща на туристите автентично преживяване сред диплите на една от най-непознатите български планини. До момента около 30 къщи за гости в различни странджански села са носители на знака за качество, отговарящ на европейските стандарти за устойчиво развитие на туризма.


Какво е общото между нестинарските танци, тракийските светилища, цветето зеленика и баницата с лапад? Отговорът е, че всички те могат да бъдат открити заедно на едно единствено място в България – планината Странджа. Разстилащ се като зелен килим в най-югоизточната част на България, планинският масив е все още terra incognita за масовия туризъм. Макар че граничи с пясъчните брегове на презастроеното ни Черноморие, вътрешността на Странджа е съхранила непокътната девствената си красота от агресивното настъпление на багерите и бетона. На територията на планината се разпростира най-обширната защитена територия у нас – Природен парк Странджа, който пък е част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Хубавото е, че местното население осъзнава предимствата на щадящия природата туризъм, за разлика от други общности, които в търсене на бързи печалби допуснаха превръщането на някои от най-красивите ни природни местности в строителни площадки. Във вътрешността на Странджа няма да откриете луксозни хотели, казина, голф игрища, бинго зали, молове... Затова пък ще попаднете сред прохладата на широколистни гори, където цари нереална тишина, а погледът ви ще се понесе над протегнатите към хоризонта странджански била с разпръснатите по тях старини къщурки.

Въпреки лошите пътища, това неопитомено кътче от българската природа таи безброй изненади за по-любознателните туристи. Като се започне с чудесните фамилни хотели, които ще откриете и в най-отдалечените гънки на планината. Голяма част от тях отговарят изцяло на европейските стандарти за устойчив туризъм. А това ще рече не само предлагане на домашен уют, вкусни гозби и автентична атмосфера, но и опазване на околната среда, пестене на енергийните ресурси и природата. Тези добри практики се прилагат в 30-ина места за настаняване, носители на регионална марка „Странджа”. Кокетни, добре обзаведени къщи за гости, чиито стопани проявяват грижа към природата, ще откриете в Бродилово, Бръшлян, Граматиково, Малко Търново, Българи и още няколко странджански селца, които заеха достойно място на туристическата карта на България. „Регионалната марка се наложи като разпознаваем знак за качество, който се търси от все повече туристи” – обяснява Мария Патронова от Дирекцията на природния парк. Решите ли да отседнете в една от сертифицираните къщи, може да сте сигурни, че вашите домакини не накърняват околната среда. За целта най-често се използват биоразградими препарати, къщите са санирани, а на покривите им са монтирани соларни панели, осветлението е на фотоклетки, прилага се разделно събиране на отпадъците, водите се използват повторно за поливане на градината и др.

„Във всяка от тези къщи гостите се призовават да подкрепят идеята за устойчиво развитие на туризма и опазването на околната среда – допълва Мария Патронова. - Клиентите любезно се подканват да не си сменят толкова често хавлиите, да ползват течни сапуни, да не изхвърлят отпадъци сред природата... Домакините предоставят и подробна информация за богатствата на природния парк, за маршрутите и възможностите за развлечение в него.”

Но най-важното е отношението към госта. „Стопаните на тези сертифицирани къщи все още не са се комерсиализирали! Никой не гледа на госта си като на „крачещ портфейл”. Защото за странджанеца е въпрос на чест да посрещне клиента както подобава и да го накара да се почувства уютно” – обяснява Мария. Но не само. Едно от изискванията на регионална марка Странджа е възможността гостът да се запознае с местните традиции, история, бит и култура. Затова очаквайте домакините да ви разведат из околностите, където има голям брой паметници от времето на древните траки, или да ви поканят на селски събор с демонстрация на автентични нестинарски танци. Могат да ви разходят с магарешка каручка или да ви предложат да нахраните кокошките в двора. Струва си да опитате и типичните за района специалитети като странджанския зелник например – вид баница с плънка от сирене и яйца с лапад, лобода и друга „зеленина”. Не са за изпускане и организираните специално за туристите седенки в село Бръшлян:

„Селото наброява 50 жители и почти всички участват в местното туристическо сдружение, което с помощта на дирекцията на парка организира тези седенки – разказва Мария Патронова. – Започнахме да ги правим преди 10 години за туристите на немския туроператор ТУИ, които пристигат в Бръшлян от близките морски курорти. От началото на април до края на август те се изнасят по два пъти на ден. Участниците демонстрират как се преде, тъче и плете, пеят се странджански народни песни, гостите се учат да играят нашите хора и пр. Интересът към тях е огромен!”


Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...