Гърция спасява туризма в "последната минута"


Гърция възнамерява да закрепи разхлабеното си икономическо състояние с туризъм, но и това се оказва, че може да не се случи през сезона, който е в разгара си. Южната ни съседка се надява пристигането на повече туристи в последния момент да повиши приходите в този ключов за гръцката икономика сектор. Става дума за т.нар. last minute резервации, пише Ройтерс.

По официалните данни, приходите от туризъм (сектор, възлизащ на една пета от икономиката на страната) се очаква да спаднат с 10-15%, главно заради честите улични протести и стачки, които прогонват туристите.

Според гръцкия заместник-министър на туризма Георгиос Никитиадис обаче, секторът ще постигне много по-добри резултати през следващите месеци.
"Ще има явно подобрение, тъй като броят на посетителите, които правят резервации в последния момент, нараства с бързи темпове", каза заместник-министърът. "Тенденцията се променя - вместо да анулират резервациите си, все повече хора правят нови", допълни той.

Гърция се опитва да излезе от дълбока дългова криза и резултатността на туристическия сектор ще бъде от ключово значение за икономиката, отбелязва агенцията. До юни тази година беше отчетен спад от 3,2% на годишна основа в броя на пристигналите в страната туристи. През май бяха отменени близо 27 000 нощувки в хотели в Атина заради съпроводените с насилие улични протести, които доведоха до смъртта на трима души.

Усилията за изправяне на туризма на крака се затрудняват от непрекъснатите стачки. Вчера например, достъпът на туристи до Акропола беше възпрепятстван в продължение на няколко часа заради стачка на археологическите работници.
Предвидената за днес стачка на авиодиспечерите пък ще доведе до анулиране и смяна на графика на десетки полети.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...