Седемте подводни чудеса на света

Градове, останали под вода след земетресения и цунами, потънали кораби, следи от техногенни катастрофи - има хиляди неща, които водите на Световния океан е скрил от нас.

Александрия, Египет

alekasandira

До бреговете на най-голямото египетско пристанище, основано от Александър Македонски, са се съхранили руините на великолепни дворци, старинни статуи и безценни артефакти. Смята се, че там е била резиденцията на Клеопатра и действително преди 1 500 години след земетресение, земята се разцепила и част от градските квартали потънали. Дали сред тях е бил дворецът на Клеопатра, никой не знае (а и досега са известни поне седем Келопатри). Но докато подводният музей, който планира Египет, не стане действителност, морските съкровища на страната могат да се видят само с акваланг.

Камбейският залив, Индия

india

От незапомнени времена на този кръстопът на водите се намирал важен търговски град- пристанище. Докато не го застигнало бедствие- силно земетресение, което го потопило и скрило от света за хиляди години. Всички камъни, статуи и следи от древни погребения за прекрасно запазени. Част от археолозите са убедени, че са открили следа от харапската- една от най-древните, цивилизация на Земята. Други са убедени, че това е смата Атлатида.

Eзерото Фаяо, Тайланд

phayao1

Особеното в това езеро не е, че на дъното му има 500-годишен тайски храм. Особеното е, че то е направено от човешка ръка преди 70 години, а руините на древния храм днес са обиталище на редки риби.

Йонагуни, Япония

japan

Тайнствените пирамиди, открити до бреговете на Япония преди около 20 години, предизвикват не малко спорове. Подводният комплекс бе открит съвсем случайно от инструктор по гмуркане, който пръв забелязва огромните тераси и платформи, покрити с геометрични елементи. Археолозите откриват под водата цял град с улици, стълби, тунели, шахти, градини и скулптори, потънал преди 10 000 години. Кой го е построил и каква е съдбата му, учените тепърва ще научат.

Хавана, Куба

kuba

Смята се, че гигантският град, потънал във водите на пролива Юкатан, близо до Куба, е едва ли не най- стария в света, далеч преди градовете на инките, маите и ацтеките.

Северно море, Европа

49

Ледените води на Северно море крият загубени, но прекрасно съхранени земи с реки и езера, които преди 10 000 години били преброждани от ловци и герои, но днес са достъпни само за най-смелите приключенци.

Антарктида

atlantida

Редица учени са убедени, че леденият континент крие много повече тайни, отколкото мислим. И дори че това е изгубената Атлантида./utre.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...