Наши хотелиери заложиха капан за наивници..


Ловки мошеници предлагат безплатни воаяжи в цяла Европа, като се представят за посредници на Европейската програма за подпомагане на индивидуалния туризъм (ЕППИТ), финансирана от Брюксел.

Наши хотелиери от Банско и Черноморието също участват в измамната схема. Те са получили оферти да се включат в програмата, като отчисляват средно по 1 евро за насочен турист. Повечето от тези места за настаняване са семейни и малки хотелчета. Без участието на замесените хотелиери измамата няма как да бъде реализирана и още преди приключването на летния сезон някои от тях ще станат клиенти на прокуратурата.

Хиляди са българите, получили досега примамливата оферта за три напълно безплатни нощувки за двама в хотел по избор срещу единственото условие - да плащат храната си и да представят сертификата от ЕППИТ Eurorest.

Разследване на „Акцент" установи, че официалното представителство на компанията е в Полша. Това е маркетингова фирма, занимаваща се с посредничество между американската фирма и хиляди хотели в Европа. Тя създава и поддържа кол центровете и преводаческите отдели на американската компания. Същевременно компанията се представя за една от най-напредничавите фирми, осигуряващи взаимна изгода на потребители и хотелиери - по-ниски цени срещу реклама за хотелите.

Сайтът, чрез който се осъществява кореспонденцията и плащанията, е регистриран в офшорната зона Делауер в САЩ. Българската комисия за защита на потребителя вече се е сезирала за измамата, научи още пловдивският таблоид.
Зарибяването става чрез имейли, на които „щастливците" получават покана да станат част от Европейската програма за подпомагане на индивидуалния туризъм (ЕППИТ).

Такива покани получиха двама от журналистите в „Акцент" само миналата седмица. В писмата се обяснява, че програмата има за цел да поощри туризма в 12 държави от Европейския съюз. За да се ползва безплатното настаняване, е посочен срок за заплащането на сертификата Eurorest, с който трябва да се удостовери в хотела ползването на преференцията. Ако получателят се забави с отговора, поканата ще бъде пренасочена към някой друг щастливец. Общо 100 хиляди и нито една повече или по-малко ще бъдат включени в програмата, уверяват от ЕППИТ.

За да се влезе в сайта на програмата, е посочен индивидуален код за отваряне. Веднага след въвеждането изскача изглеждащата суперкоректно, че нощувките са безплатни, но има задължителна такса за храна. В горния десен ъгъл на екрана са подредени знамената на страните от ЕС. Следва анкета с 20 въпроса, свързани с туристическите навици. Появява се напомнянето, че офертите са валидни само през следващите 15 минути, тъй като местата в дадени хотели могат междувременно да се заемат.

Накрая, след въвеждане на име и пощенски адрес, се появява ново съобщение: „Честито! Получихте страхотната оферта да почивате на избраното място колкото време решите!" При внимателно разглеждане на сайта на ЕППИТ се открива, че от хотелите в България са включени такива с една и две звезди, най-често квартири или семейни хотели. Под всяка оферта обаче е поставено уточнение - на място задължително се плащат според сезона от 20 до 40 лв. на човек за храна на ден.

Какво обаче излиза наяве? Собственичката на семеен хотел в Банско обясни пред нашия репортер, че е подписала договор с американска фирма. Чужденците й изпратили имейл с оферта да изпращат туристи срещу комисиона. В това хотелче ваучерът за храна е 23 лв. и той е задължителен.

Справка в три хотела по нашето Черноморие показа, че цените за храна в програмата са дори по-високи от сумите, искани от клиентите, които не прибягват до услугите на ЕППИТ. Офертата на „Роял бийч" в Златни пясъци е 245 лв. на човек при резервация на двойна стая със закуска и вечеря за една седмица през август, а тази, на ЕППИТ, за същия период е 42 лв. на човек на вечер, което е 294 лв. за седмицата.

В активния летен сезон хотел „Наслада 1! в Балчик нощувка на човек е 26 лв., а цената само на храната в програмата е 34 лв. От хотел „Рандеву" в Кранево обясниха, че със сертификатите Eurorest едно евро се превежда на фирмата посредник. И за да се застраховат напълно, организаторите на измамата са написали в сайта, че ЕППИТ не носи отговорност за реализацията на почивките.

От пресцентъра на Комисията за защита на потребителите казаха, че случаят е предаден на прокуратурата, тъй като има сериозни основания да се смята, че става въпрос за измама. Вече били предприети действия по издирване на хората, свързани с програмата.

 

От форумите

Още в момента, в който ми поискаха въпросните 27 лв. за изпращане по пощата, реших, че всичко е за лапнишарани. Какъвто и да е т. нар. „сертификат", не може да струва колкото една нощувка. Още повече като се загледах, че програмата е европейска, но IP-то на сайта е в USA.
Не се опитвай да живееш вечно - от това нищо няма да излезе!

Същото писмо го получи една приятелка преди 2 седмици. Усъмних се веднага след като прочетох, че искат такса, печелиш някаква награда, обаче ти искат такса - класическа измама! Айде прокуратурата да не спи, ми да ги вкарва в затвора, доказателства бол!

Това не е класически спам, направено е хитро, сайтът работи, не е направен за 5 минути, има анкети, изглежда добре, измамниците са се постарали...

Но, за съжаление, будалите в България не свършват. Щом след урока на финансовите пирамиди и на банките на ДС през 90-те години има хора, които продължават да се връзват, че някой неизвестен благодетел им мисли доброто...

И аз получих такова писмо и реших да пробвам. Звъннах на някакъв хотел в Балчик, там любезно ми обясниха, че са включени в програмата, а за да се възползвам от чека, трябва предварително на техен мейл да изпратя заявка за кога искам да почивам, после, ако ме одобрят, трябва да им платя 30% от стойността на хранодена авансово и чак тогава да стягам куфарите. На фона на изложеното си мисля, че дори да е измама, е измислена перфектно.

Забележете, не всеки потребител на абв.бг е получил такова писмо. Също е прав авторът на публикацията, че ако се вземе един калкулатор и се насмята какво трябва да се плати на съответния хотел, излиза, че е по-добре да си вземеш пакет ол инклузив в някой тризвезден хотел на морето. Забележете - храноденът е закуска + вечеря (2 топли ястия)+десерт.

Такива писма са ежедневие в пощенската ми кутия в Америка и повечето от тях не могат да бъдат спрени, защото са си съвсем законни.

Впрочем аз лично вярвам, че не може да се помогне на хората, които се връзват. Просто овци винаги ще има, както и вълци.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...