Летните студентски бригади зад граница

© Снимка: БГНЕС

Летните студентски бригади зад граница са един от начините за прекарване на лятната ваканция за немалко български младежи. Причините да изберат пътуването и работата пред почивката са различни, но в основата е предимно финансовият стимул. Следват го възможността да опознаят различни от нашата култури и бит, да практикуват чужд език, най-често английски и разбира се нещо, което вълнува много младите хора – да намерят нови приятели.

Обсъждането на възможностите за работа и пътуване през лятото започва още през зимните месеци. Защото предварителното записване и по-продължителното проучване на възможностите дават шанс за намиране на по-изгодна и атрактивна работа. Така студентите могат да избират между пет-шест срещи с американски работодатели, които се провеждат в България. Правят се и виртуални интервюта. Най-предпочитани от българските студенти за работа през лятото, са курортните градчета в САЩ и ЕС, където младите хора съчетават работата с удоволствието през свободното си време. Дали обаче световната икономическа криза и свързаното с нея покачване на безработицата не са свили възможностите за работа зад граница през това лято и отново ли САЩ са предпочитана дестинация? „ Кампанията по записване за бригадите през лято 2010-а започна още в началото на септември 2009 година, казва Румяна Сотирова, мениджър „Обменни програми” в една от столичните агенции за туризъм и работа зад граница. Записването продължава и в момента. Интерес определено има. Процентно спрямо предходната година – за лято 2009-а , ръстът е между 20 и 25 процента. Засиленият интерес, се дължи основно на кризата в България и липсата предполагам на достатъчно добри възможности за сезонна работа за студенти у нас. Най-популярната дестинация, както и предходната година, е САЩ. Минали години предпочитана страна за работа на студентите през лятото беше и Ирландия, популярни бяха също земеделските програми за Великобритания. Имахме и все още имаме програми за студентски обмен с Франция, но определено програмата за работа през лятото в САЩ е най-предпочитаната сред българските студенти. Отивайки да работят в изброените страни, с изключение на Великобритания, най-често става въпрос за сезонна работа в сферата на туризма. Работи се в хотели, ресторанти, магазини и увеселителни паркове…”
Изборът на професии е разнообразен. Най-често става въпрос за работа в хотелиерския и ресторантьорския браншове. Търсят се също така и младежи с артистични заложби, както и такива със специфична квалификация водни спасители например. Предлага се и работа в офис…

„Специални изисквания няма, казва Румяна Сотирова. Почти всеки български студент би ги покрил. Необходимо е средно ниво на владеене на английски език или на езика, който е официален в избраната страна. Също така се изисква студентите да са редовно обучение. Много малко от предлаганите позиции за лятна работа на български студенти зад граница, изискват по-специални умения. Например ако се предлага работа за помощник-готвач или за фотограф, е добре съответния кандидат за работа, да има някакъв опит в тази сфера, но тези позиции са малко. Над 50 процента от студентите, пътували по обменна програма за лятна заетост, решават да участват отново, като не е малък броят на пътуващите за 3-та, 4-та, че и пета година, стига студентският статут да им го позволява. Това само по себе си говори, че студентите са доволни. Всеки намира своя мотив да се върне или да замине за първи път на студентска бригада. Да речем – да изкара средства, за да финансира обучението си или да покрие текущи разходи. Впоследствие много от студентите базират избора си върху контактите, пътуването, запознанствата…”
На една от срещите с български студенти – кандидати за работа през лятото в САЩ, генералният консул на щатите у нас – Даниел Перон категорично заяви, че световната икономическа криза няма да повлияе на броя на студентите, които ще заминат това лято на бригади зад океана. Факт е също така, че веднъж посетили страната на неограничените възможности, не малко български студенти заминават отново. Около 2 500 долара струва пътуването до САЩ – за такси, самолетни билети, джобни пари. Но с работа на две места студентите могат да се върнат в България и на печалба. Ето защо по-доброто заплащане там си остава основният стимул за заминаване. Студентите могат да работят легално в САЩ четири месеца, за да са в България преди началото на учебната година през есента.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...