Златната арабска приказка


Всичко, което може да се направи от злато, вече е направено... в Обединените арабски емирства: покрита със злато асансьорна шахта, златни кранове на ваната, златен биберон и банкомат за злато.

Разкош е табелката на входната врата на ОАЕ и тя привлича потребители от целия свят. Тук е всичко най-високо, най-голямо, най-скъпо. Разкошът в тази страна е култ и стратегия, наравно с данъчните облекчения и архитектурно мегаизкуство.

Арабската приказка блести по-ярко от слънце и е навсякъде:

Посипана със злато

Златната украса е традиция за арабите. На мястото, на което през 1971 г. е подписан договорът между седемте арабски емирства е поставен един от най-високите пилони за знаме в света (122 м), покрит със златни листа.

 

Всички минарета, куполи и палмови клонки по колоните, които украсяват джамията на шейх Заид са златни.

В дубайското метро е единственият в света Златен салон за пътници от VIP-а, готови да платят двойно за да се повозят комфортно в метрото.

 

А главното доскоро чудо на Дубай- 7-звездният хотел Burj al Arab, предизвика потребителския фактор Wow!, надминавайки всички съществуващи международни класация за хотели, дори само заради лукса на баните, с покритите със злато кранове. А освен тях ги има и златните колони, стени и тавани. Това са 8 000 кв. м. покрити с 22-каратово злато!

Златната треска в Дубай

Архитектурата е само една от страните на златната арабска приказка. Премислената до най-малка подробност и обърната към западния потребител златна треска започва още от летището, в duty-free ювелирните магазини.

 

А веднъж заразен, западнякът бързо поема към най-големия златен пазар в света Gold Souk. Този пазар заема няколко квартала, а магазините в него са неизброими. Златни колиета за хиляди долара се предлагат като закуски и в най-малките магазинчета.

Злато в жълто, бяло и розово... Злато от 21, 22 и дори 24 карата... Чисто злато и златни изделия... Злато с брилянти, перли, изумруди, сапфири и рубини...

Витрини със златни рокли и бельо, статуетки на различни животни, пепелници, чаши, прибори за маса- и всички от злато.

 

Никой не се наема да определи колко точно злато годишно се търгува в ОАЕ. Преди 10 години златото се е търгувало на цена 7-8 долара за грам и никъде в света не е можело да се купи по-евтино, затова хиляди чужденци заприиждали да се позлатят.

Сега с пазарене в магазините на Gold Souk цената на може да падне до 35-40 долара за грам. ОАЕ вече не разчита на цената, а на високото качество на изработката и изключителния комфорт, който осигурява на богатите златотърсачи на съвремието.

Най-сигурната валута

За арабите до ден-днешен има една-единствена твърда валута. Златото! В сандъка на всяко уважаващо себе си семейство лежат килограми ювелирни златни украшения.

За да може всеки гражданин на златната страна да вдигне достойна сватба, булката буквално трябва да бъде засипана със злато. И държавата отпуска безвъзмездна помощ на бедните в размер на 70 000 дирхама (около 19 000 долара), за да ознаменуват и те достойно събитието.

Няма рожден ден в ОАЕ без златни подаръци. Цената на украшенията за най-малките започва от 350 долара за 9-грамов златен биберон. Разбира се Gold Souk- макар и златен, остава пазар и на него се намират „евтинийки" за по 300 долара.

Златна лотария

Два пъти в годината, през зимата и лятото, цените на хотелите падат и желаещите могат да отидат там с намаление. В Дубай започва Търговският фестивал. По това време продажбите на злато скачат средно с 20%, а намаленията достигат до 70%.

 

В големи и малки магазини с покупка на златно изделие за 500 дирхама (около 135 долара), потребителите получават лотариен билет, с който могат да спечелят до 25 килограма в златно кюлче.

През миналата година правилата бяха, че всеки ден се теглеше лотариен билет с печалба 1 кг злато, а в последния седми ден, щастливец отнесе 7 кг. Криза! Някога лотарията е продължавала 45 дни. А презз 1996 г. са раздадени над 700 кг злато.

Страна без престъпност

За разлика от златото, което е задължително истинско, по улиците на ОАЕ ще ви предложат всякакви имитации на известни брендове, със задължителното обяснение, че това е копие.

В ОАЕ престъпността е изключително ниска. Донякъде заради цивилните полицаи по улиците, донякъде заради бдителните граждани, особено бдителни предвид, че всяко съдействие се възнаграждава с определена сума.

Златно кюлче от банкомата и златна гарнитура за вечерята

Отделна глава в златния арабски летопис е Emirates Palace- хотел в столицата на ОАЕ Абу Даби. Златният дворец е построен от стотици килограми благороден метал,  с него са покрити дори асансьорните шахти, саксиите за цветя, дръжките на вратите и крановете в баните. В неговите стаи за между 1000 - 13 000 долара на вечер отсядат крале и шейхове.

 

При това те не само живеят, но и се хранят в злато. Местните специалитети се „подправят" с украса от злато. По данни на хотела всяка година посетителите изяждат 6 кг жълт метал.

Именно тук се намира златният банкомат, който издава 24-каратови късове от един, пет и десет кг и от една унция (28.35 г) на цена 48 долара за най-малкия къс. Средно през него се купуват по 3 кюлчета на 20 минути, като всички данни за купувача и купеното количество се пазят в най-строга тайна от мениджърите на хотела.

 

Освен това навсякъде се продават златни монети със символите на различни страни- Канада, Австралия, САЩ, ЮАР.

Защото с какво да си тръгнат туристите от ОАЕ освен със злато- за спомен или за подаръци?

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.