10-те планински първенци привличат туристи от страната и Балканите


Първото нещо, което прави впечатление, когато човек прелита със самолет над България, са великолепните планински масиви, които се разгръщат чак до хоризонта. Другото, което няма как да не ви изненада, е радваща окото зеленина. За разлика от други, далеч по-урбанизирани кътчета на Стария континент, българските планини са съхранили голяма част от своите природни богатства.

И това е видимо не само от птичи поглед! Ако искате обаче да се насладите отблизо на непокорната им красота, ще трябва да ги пребродите пеша. За целта ще ви е необходима добра туристическа екипировка, набор от карти, повечко свободно време и... неутолим приключенски дух. Ако всички тези условия са налице, значи сте готови да се присъедините към инициативата на БТС „Покорител на 10-те планински първенци".

В България има около 35 големи и по-малки планини с различен релеф, флора и фауна. Всеки от тези масиви е увенчан от поредица живописни върхове, кой от кой по-висок, по-потаен и предизвикателен. Но колкото и да сте опитни, добре информирани и издръжливи, едва ли ще успеете да ги изкачите всичките!

Пък и нищо не налага да се подложите на подобно изпитание! Затова най-добре е да се насочите към най-красивите и най-достъпните ни върхове! Подобна „тактика" прилагат участниците в инициативата „Покори 10-те планински първенци". Идеята е да се изкачат най-високите върхове на някои от най-известните ни планини.

Покоряването им се регистрира в най-близкия туристически пункт с печат в специална книжка, с която трябва непременно да се снабдите, преди да потеглите на експедицията. Ако успеете да стъпите на всичките 10 първенци, получавате почетна грамота и златна значка, както и правото да участвате в годишната томбола, в която се разиграват различни награди, в това число мотоциклет и маунтън байк.

Любопитното е, че инициативата се радва на голям интерес от близо 4 десетилетия. Става дума не само за туристи от страната, но и от чужбина, най-вече от съседните балкански страни, които гледат на нашите планини като на неустоимо предизвикателство. До края на 90-те години в класацията били включени 7 планински „отличници".

С разхлабване на режима за посещение на крайграничните райони обаче към списъка били добавени още 3 върха, извисяващи се на западните ни граници със Сърбия и Македония. А това са Руй (1 706 м) в едноименната планина, Гоцев връх (2 212 м) в планината Славянка и първенецът на Беласица - Радомир (2 029 м).

„Осем от върховете в класацията са с височина над 2 000 метра и изискват по-добра екипировка и опит. - обяснява Георги Карпачев от БТС и добавя: - „При подбора на тези обекти сме се съобразили с наличието на добри хижи в близост, както и на съответната маркировка на пътеките. Тези условия са налице и при 10-те първенци. Освен това наблизо има градове и села, които могат да се използват като изходни пунктове, където човек може да пренощува, да се запаси с храна и пр.

Друг критерий е наличието на удобен обществен транспорт. За всички 10 планински върхове има специални туристически карти, както и подробни информационни материали за маршрутите, възможностите за настаняване в хижите и пр."

Като цяло 10-те планински първенци са сравнително лесно достъпни и могат да бъдат изкачени и от обикновени туристи без особен стаж в дългите преходи. Сред най-често покоряваните е „отличникът" на Балканите Мусала (2 925) в Рила. В подножието му има кабинков лифт и дори през зимата ще срещнете върволица от туристи, които се движат по маршрута.

Далеч по-труден за покоряване е Вихрен (2 914 м) - първенецът на Пирин. Един от подстъпите към него минава през седловината Кончето. Когато не е обвит в мъгла, от двете страни на тесния скален ръб с дължина 150 м се разкриват главозамайващи гледки към подножието на планината. Изживяването е доста страшничко, но пък удовлетворението, че си се справил с непреодолимото на пръв поглед препятствие, е огромно.

„Всеки, който изкачи тези върхове, може да счита, че има представа за цялата ни страна, за цялото й богатство от планини и върхове! - казва Георги Карпачев. - Инициативата има един по-спортен дух и се практикува от планинари със самочувствие, с известен опит и добра екипировка. Вече доста хора ежегодно покриват 10-те обекта от класацията. Даже се появи интерес те да се изкачват и през зимата, което е далеч по-трудно и изисква много добри умения."

Покорителите на най-емблематичните българските първенци споделят, че изкачването на всичките е не само физическо изпитание, но и дълбоко духовно преживяване, своеобразно пречистване, от което човек се чувства прероден и зареден с положителна енергия.

Източник: БНР

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...