Морето в шок от режим на тока -2 част


Паника заради ремонт на трансформатор край Ахелой

Заплаха от режим на тока надвисна над южните морски курорти. Стотици хиляди летовници са в реална опасност да преживеят ужаса на системата "светло-тъмно", позната ни от Татово време. В най-критична ситуация са курортите от Бяла до Поморие, където консумацията на еленергия вече стигна граничните мощности, които мрежата може да поеме.

Причината за паниката дойде след съобщението, че заради ремонт на съоръжение токът ще спре от 5 до 7 сутринта за два часа. Електроразпределителното дружество ЕВН и Националната електрическа компания решиха да предприемат тази спешна мярка, тъй като мрежата е претоварена и жиците са се нажежили до червено. Двете дружества се договориха да изключат далекопровода "Ахелой", за да предотвратят авария. Идеята бе за курортите да се осигури резервно захранване от бургаската подстанция. От ЕВН обаче предупредиха, че са възможни смущения по мрежата и временно прекъсване на захранването.
Спрат ли климатиците, туристическият сезон ще свърши предсрочно. Така хотелиери и собственици на заведения по Южното Черноморие изпищяха вчера на новината. Ако резнат тока рано сутринта, няма да има баня и кафе за гостите, а бирата ще е топла заради текналите хладилници, изплашиха се работещите в туристическия бранш.
Хотелиерите още вчера се изправиха на нокти, че може да преживеят повторно ужаса отпреди три седмици, когато половината Черноморие остана на тъмно за две денонощия. Втори токов удар ще бъде пагубен не само за този туристически сезон, а може би и за следващия, категорични са бизнесмените. Как да върнем отново туристите догодина, когато това лято сме ги държали два дена без ток, недоволстват хотелиерите.
Целта на изключването на електропровода "Ахелой" бе да се смени трансформатор, преди да е изгърмял. В района на Южното Черноморие продължава да се отчита огромна консумация на ток, което надвишава техническите възможности и капацитетите на електропреносната мрежа, съобщиха от пресцентъра на ЕВН.  Категорично няма да има режим на тока, заяви Марияна Димитрова от Електроенергийния системен оператор към НЕК. От ЕВН пък обявиха, че са засекли рекорден пик с потребление от 394 мегавата на 11 август вечерта. По данни на електроснабдителната компания през периода от 2006 до 2009 година максималната консумация е била между 302 и 348 мегавата електроенергия. Засеченото рекордно потребление граничи с допустимия максимум, който електропреносната мрежа може да поеме. Служители на компанията следят всеки ден в какво състояние е мрежата, по която тече средно и ниско напрежение. Експерти на ЕВН преговарят с големите фирми и предприятия и се опитват да предоговорят количеството на разходвана електроенергия.

Стела Николова

стандартнюз

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...