България изостава в къмпинг туризма..

Автор: Венета Николова

© Снимка: Венета Николова

По данни на Евростат България е с най-слабо развит къмпинг туризъм в целия ЕС.

В Европа къмпинг туризмът се наложи като печеливша индустрия. Този вид почивка „на зелено” се превръща в начин на живот за все повече европейци. Всяко лято те кръстосват континента в търсене на нови уютни кътчета, където да опънат палатка или да паркират караваната, за да отдъхват сред природата. Когато пристигнат в България обаче, пътешествениците остават изненадани и … понякога разочаровани. Причината е, че къмпингите, отговарящи на европейските стандарти у нас, се броят на пръсти, а останалите са в плачевно състояние.

По данни на Евростат България е с най-слабо развит къмпинг туризъм в целия ЕС. Не повече от 68 хиляди туристи са избрали да почиват на палатка през 2008 г. А това е едва 0,4 на сто от броя на нощувките в българките курорти през този период. За сравнение в Дания, където климатът е далеч по-студен, 43 процента от туристите са прекарали ваканцията си на открито. Освен това сме на предпоследно място в ЕС по брой на къмпингите – едва 13, според проучването. Вероятно обаче става дума за обновените бази, съобразени със съвременните стандарти, които са включени в европейските информационни мрежи за къмпингуване, защото реалният брой на къмпингите в България е далеч по-голям. Проблемът е, че част от тях не са ремонтирани от 20 години и се налага да преглътнеш куп неудобства, за да опънеш палатката си там. Да не говорим за десетките пустеещи и безстопанствени бази от времето на социализма с разпадащите се бунгала.

Голяма част от къмпингите у нас не са ремонтирани от 20 години, въпреки че продължават да посрещат туристи през лятото.

Истината е, че годините на преход се отразиха пагубно върху къмпинг туризма у нас. Безконтролното строителство на хотели, което преобрази до неузнаваемост планините и Черноморието ни, не подмина и тези оазиси на дивата природа. На тяхно място изникнаха луксозни многоетажни хотелски комплекси с казина, бинго зали и дискотеки. Въпреки всичко, в България могат да се намерят и добре оборудвани къмпинги, които определено не могат да се оплачат от липса на клиентела. Достатъчно е да се поразходите по южното ни Черноморие, за да се убедите в това. В разгара на лятото част от къмпингите край Бургас и Созопол се „пукат по шевовете си”. Всичко е било резервирано още от пролетта – твърдят техните стопани. Така е в къмпинг „Арапя” – култово място за привържениците на ваканциите под звездите.

Повечето крайморски къмпинги са в непосредствена близост до някои от най-красивите плажове на българското Черноморие.

”И каравани, и палатки – всичко е пълно в момента! – обяснява Тони Наскова, собственик на малка вила край къмпинга. - Трудно ще намерите свободни места и то за не повече от по 2-3 дни. Всичко е капарирано предварително, единствено ресторантите и „капанчетата” имат по-малко клиенти. Явно хората са притеснени финансово. Тук почиват и чужденци, които винаги се връщат и водят други със себе си. Споделят, че не са предполагали, че съществува такова райско кътче. Но прави впечатление, че чужденците не са добре информирани за възможностите за този вид почивка у нас!”

„Арапя”, „Юг”, „Делфин” и „Силистар” са най-посещаваните къмпинги по южното ни крайбрежие. Край столицата на Северното Черноморие – Варна, макар и по-рядко, също ще откриете приятни кътчета, където да опънете палатката си под сенчеста горичка близо до плажа. Не е изключено по тези места да срещнете холандци, французи, англичани, поляци, чехи и други гости от ЕС. Някои от тях редовно прекарват ваканцията си у нас и не се впечатляват особено от недобре подържаната инфраструктура. За тях България е екзотична държава с живописни пейзажи и богата история, която си струва да опознаеш. Къмпингуващите пътуват и във вътрешността на страната, където също могат да се намерят добри къмпинги. Някои от тях се стопанисват от чуждестранни предприемачи, които са се постарали да се придържат към европейските стандарти в бранша.

По данни на Евростат не повече от 9 900 чужденци са отдъхвали в български къмпинги през 2008 г.

За повечето привърженици на този вид почивки обаче луксът и удобствата са без значение, стига да имат непосредствен досег до дивата природа. А в това отношение страната ни има с какво да се похвали! Нищо чудно, че интернет сайтовете с реклами и адреси на българските къмпинги се множат с всяка изминала година. Така че ще става все по-лесно човек да открие някое романтично местенце, където да паркира караваната си или да опъне палатка, за да се отърси от динамичното си ежедневие и човешката суета!

Снимки: Венета Николова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...