Хоби туризъм в България – за тези, които търсят чудесата на природата


Преди повече от 20 години един български учен-биолог решава да се раздели с ежедневието си на специалист по ветеринарна токсикология, занимаващ се с биохимични изследвания и писане на дисертация. Изборът му е да се отдаде на своето хоби – да общува с природата и да въвежда в чудния й свят всеки, който пожелае това. Така Николай Дилчев слага началото на собствена агенция за еко хоби туризъм в България. Нейни партньори постепенно стават туристически фирми от Европа, САЩ, Австралия, Япония. От цял свят започват да пристигат любители на природата, които по думите на г-н Дилчев оценяват не само биоразнообразието на страната ни, но историческите и археологически находки, както и пъстротата на българския фолклор. При обиколните турове могат да се наблюдават различни видове растения, птици, да се посетят резервати или археологически обекти. Друго предложение е хоби ваканция из страната.

„Английските туристи са едни от най-честите наши клиенти – обяснява Николай Дилчев. – Те имат клубове по интереси с около милион природолюбители, членуващи в тях. Скандинавците и швейцарците също са от активните ни посетители. Преди време имахме много интересен френски турист. Той беше потомък на един от генералите на Наполеон. Невероятен човек, с много широки интереси и изключителна ерудиция. Беше дошъл да наблюдава пеперуди, водни кончета и птици. Заведохме го в Източните Родопи по поречието на река Арда. В деня, който беше определен за наблюдение на пеперуди, само за около два часа видяхме над 40 вида. Тогава гостът ни каза, че за да види толкова пеперуди във Франция, трябва да обикаля три месеца и това ще му струва пет пъти по-скъпо, отколкото тук, ако въобще може да ги види. А всичко това у нас му се случи само за два часа. Можете да си представите какво богатство държим в ръцете си – възкликва г-н Дилчев!”

Сред стотиците хоби туристи, които всяка година посещават България, е и млад американски служител във военна база в Италия, който предпочита да прекарва отпуска си у нас, за да наблюдава различни видове птици. Записвал се е на трите основни орнитологични тура, организирани от фирмата, и споделил, че когато приятелите му в САЩ разбрали за невероятното ни птиче богатство, проявили желание да посетят страната ни. По думите на Николай Дилчев именно споделянето на спомените от престоя тук е най-сигурната гаранция за идването на нови гости. Добрите впечатления от България вървят „от ухо на ухо” и „от турист на турист”.

Понякога интересите на пристигащите туристи са много специфични. Един англичанин например пожелал да му бъде организиран самостоятелен тур. Оказало се, че той се интересува само от един конкретен вид мухи. Хобито на този човек го мотивира за пътувания му и ето, че точно в България, той намира ново място в Европа, за да потърси местните видове от обекта на своя интерес.

„Имаше един французин, който се занимаваше с острици – продължава разказа си Николай Дилчев. – Острицата е тревисто растение, което се среща по блатисти, мочурливи места из цяла Европа. Гостът искаше да сравнява нашите острици с австрийските, швейцарските и от още други места. При него беше тесен научен интерес. Това са много специфични интереси. Други се фокусират само върху наблюдение на водни кончета или влечуги, например. Повечето хоби туристи имат значително по-широки интереси, свързани с дивата природа на България. За нас най-голямото удовлетворение е да видим усмихнатите им лица.”
Автор: Лина Иванова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...