Пиянството на един туризъм


Мартин Карбовски

Как плажовете да са чисти, като сме мръсни до мозъка на костите си


Човек живее заради свободното си време. Някъде там той иска две противоречиви неща - да си почине и да се забавлява. За тези цели той е склонен да похарчи много пари. Понякога е склонен да ги похарчи лошо. На Черно море обаче се случва нещо феноменално - вече 20 години туризмът у нас се развива на един особен принцип: Този на доходната неефективност.
Доходната неефективност е забавен икономически модел - просто туристите пълнят джоба на мързеливи хора. Колкото и да е евтино това море (уж!),
то най-често прилича на грубо бъркане в джоба с подвикване на мръсни думи. Само един пример за доходна неефективност - обикновеният платен паркинг някъде по морето. Срещу 3 лв. получавате поляна, жега, разбъркване липса на охрана, ударена броня и лошо отношение от пенсионера, събиращ парите ви без документ. Това получава клиентът. А обирджията, който държи паркинга, получава минимум следното: от 100 коли - 300 лева на ден. Минимум 9000 лева на месец. Клиентите на BG Черноморието са стадо. Те би трябвало да изискат срещу тази сума колите им да бъдат паркирани от добре обучено пиколо. Но нейсе.
Ако тези сметки са дребни, то има една друга неизчислима сметка. Тя е свързана със здравето, хигиената и културата на туризма. Това е ужасният българо-екологичен синдром - "тръбата на плажа". Тръба на плажа, папури и малка рекичка с неустановен произход има почти на всеки километър по морето. Никой няма време да пита "каква е тая тръба?". Българинът просто слага кърпата си на метри от тръбата и плажува. Американски вестник скоро не се посвени и предупреди президента на САЩ: "Обама, не плувай, има лайна." Ставаше дума за прелестния остров Мартас Винярд. А какво да кажем за у нас - във водата плуват черепи и кости, но ние се гмуркаме бруст със завидно хигиенно самочувствие. Плажовете са мръсни като всичко останало в България, а пъхнатият в пясъка фас е начин на мислене.
Едно момиче плаче на плажа. Ако го разпитате, ще разберете, че то е българка, учи в Барселона.
Ужасена и променена, тя питаше: Как може да е толкова тясно тук, как може да е толкова мръсно и пренаселено?
Тя питаше какво кара тези хора да живеят така, да плащат за зле организирана водна кочина и да си мислят, че почиват и се забавляват.
А какво забавление пада! Примирете се: Черно море е място за пиене,
Черно море е алкохолизъм по време на жега
И доколко един пиян англичанин да си татуира на челото името на страната ни е реклама - това преценете сами.
Но преценете трезво. Пиянството на един туризъм - не екологията, не културата, не кухнята - на море днес се ходи заради свободата на пиене (и пушене!). Дори сексът вече не е приоритет на туризма наоколо, кой ти гледа жени, жените тук са скъпи като навсякъде по света! Докато пиенето, ах, пиенето, наша сбъдната ваканционна мечта!
Ясно е - утре ще се разбере, че сезонът е успешен. Успешен за хотелиери и ресторантьори. Клиентът-турист-българин обаче си остава почиващ така, както си живее - доходно за някого, неефективно за него, леко нетрезво и завинаги мръсно и безкритично.
Източник:в-к Стандарт

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...