Несебър след края на туристическия сезон


Свикнали сме да ходим на море през лятото. Наистина тогава всичко е светло и искрящо, водата отразява слънчевите лъчи, пясъкът е топъл и ласкав, а шумните тълпи туристи изпълват с многоезична глъч местните хотели и заведения. С настъпването на есента обаче сякаш невидима ръка затваря вратите към морския бряг и заживяваме с очакването за следващото лято. И така пропускаме едно романтично преживяване – срещата с есенното море! Един от най-посещаваните ни крайморски градове е Несебър, средище с древна история. Заместник-кметът по култура, образование и международно сътрудничество Ели Коларова разказва какво може да се преживее в Несебър след като е отминало нашествието на летните туристи.

„Есента в Несебър има особено очарование. Истинска атракция по това време на годината е завръщането на лодките от риболов, препълнени с риба, защото наесен много рибни пасажи кръстосват водите на Черно море. Съвсем прясна, свежа риба, току-що извадена от морето се предлага навсякъде в малките приятни ресторантчета на Несебър. Струва си да се посети Археологическия музей или пък църквата Свети Стефан. За разлика от лятото, когато тълпите туристи обсебват града, сега е тихо и спокойно. Човек има възможност да поскита насаме по тесните живописните улички, да разгледа несебърските църкви и да се докосне до непреодолимия чар на стария Несебър. В новата част на града също е по-спокойно през есента. Има много хубави места покрай морето. Непременно се разходете по крайбрежната ни алея. И тук в приятните ресторантчета и кафенета може да се почувства атмосферата на малкия морски град.”

Според г-жа Коларова наистина си струва човек да посети някое от тези типични за този край заведения и да опита вкусните рибни специалитети, приготвени по специални несебърски рецепти. Не случайно, в общината вече има идея за развиване на кулинарен туризъм и изработване на специална кулинарна карта на града. Друг интересен замисъл е да се даде шанс и на сватбения туризъм. Факт е, че все повече млади хора от различни краища на България избират именно Несебър за място, в което да свържат живота си. Само на 10 октомври тази година, вероятно заради струпването на еднакви числа в датата 10.10.2010, в града са били проведени цяла поредица сватби. Това е само част от усилията, които местната администрация полага за да превърне Несебър в желано място за туристите и през четирите сезона на годината. Никулден, който се чества на 6 декември и е един от празниците на града, също привлича множество гости от страната заради организираните по този повод празници и фестивали. Посетителите на Несебър, не пропускат да се отбият в и близките морски селища. Г-жа Коларова ни запознава с някои от тях:

„Есента е подходящо време да се посетят няколкото църкви в близкото до Несебър селище Свети Влас. Това е едно чудесно място с невероятно съчетание на море и планина. Природата е направила един подарък на този район с ниските склонове на Стара планина, които не пропускат северните ветрове. Така климатът става изключително полезен за хора с проблеми на дихателните пътища. Близкото селище Кошарица пък се оформи като вилна зона на Несебър. Ние не пропускаме да отбележим с някое интересно събитие както църковните празници, така и местните празници на отделните селища.”

Несебър е интересно място и със своето разположение. Старата част на града се намира на малък остров в морето. Провлак, дълъг около 400 метра, свързва новия град със Стария Несебър. Пътят може да се измине с превозно средство, но една приятна разходка пеша дава възможност да се види запазена стара вятърна мелница, която сякаш е кацнала точно по средата на провлака. Несебър е обявен за архитектурен резерват и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Археологическите находки от древността, средновековните църкви и възрожденските къщи в града предлагат на гостите по всяко време на годината среща с българската история и култура. Романтиката на есенния Несебър пък е незабравимо преживяване, което оставя скъпи спомени и желание за завръщане в този град на морето.

Автор: Лина Иванова

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...