Избрахме чудесата на България

Първите 10 обекта с най-значимите исторически и археологически паметници у нас бяха избрани чрез електронно гласуване. Кампанията е организирана от вестник Стандарт.

В началото претендентите за най-значим исторически обект бяха 50. Естествено никой от тях не отстъпва на другите по ценност, защото това е наследството на България. Деленето по значимост в историята ни могат да правят само специалситите, а този път всичко беше в ръцете на хората. Да гласуват по интернет.

Оказа се, че вотът за чудесата на България обедини хората около каузата да защитят историческата стойност на населеното си място и битката в интернет беше много оспорвана, съобщава БНТ. Разместване в класацията имаше до последно, но най-важното е, че каузата се оказа добър обединител.

Дори град като Несебър, който цяло лято беше вкарван в скандали заради незаконното строителство извоюва трето място след призивите на кмета.

Втора в класацията е историческата местност Пеперикон, а първенец е
Старинния Созопол с мощите на Йоан Кръстител.

Всички те и останалите 7
спечелили в надреварата получиха по 1 милион, за да направят ценностите си още по-атрактивни.

В топ 10 на историчеките паметници се нареждат още Белоградчишките
скали, Мадарския конник, Рилския манастир, Велики Преслав и други.

Макар и за първи път тази кампанията на вестник Стандарт успя да изпълни целта си - да бъде направена нова карта на най-значимите културно-исторически обекти в България. Не че не си ги знаем, но се подсетихме за тях, за да предприемем важното начинание да ги възстановим.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...