Поклонници пълнят манастирите

Вярващи търсят жива вода и измолват чудеса в светите места

Вместо в спа центрове или край морския бряг все повече туристи предпочитат да се спасят от жегите под дебели манастирски сенки. Поклонници от цялата страна обикалят светите места в търсене на надежда, жива вода, да запалят свещичка за здраве или просто да разгледат светините в тях. Туроператори пък организират еднодневни екскурзии или турове по светите обители. Обичайна гледка по калдъръмените улички на Арбанаси е да срещнеш туристи с тен, които преди час-два са се вдигнали от плажа край морето и на път за София са се отбили в малкото селце. Всеки, който минава покрай Арбанаси, задължително трябва да отскочи поне до два от множеството манастири. Най-големият - "Св. Богородица", разположен в северната част на селцето, пази чудотворната икона на Божията майка. Само след няколко дни, на 15 август, когато е църковният празник Голяма Богородица, в двора на манастира, а и на поляната извън него се събират стотици вярващи, които нощуват на открито. Иконата помага на вярващите да се сдобият с дългоочакваната рожба или да се излекуват от тежка болест. В "Св. Богородица" не се предлагат места за нощувки, но съседните къщи в селцето могат да дадат легло на прилична цена по договорка. В другия край на Арбанаси е манастирът "Св. Никола", където има стаи за нощувка и монахините могат да предложат дори закуска и обяд. Вярващите могат да се помолят пред иконата на св. Николай Чудотворец, за която също се вярва, че е чудотворна. На няколко километра от Арбанаси пък е Петропавловският манастир, където се пазят дузина ценни икони, а гледката от върха на хълма е уникална. Оттам спокойно може да се види целият хребет на Средна Стара планина при ясно време.
Ако пък не сте от късметлиите, които на връщане от морето посещават Арбанаси, а се печете в столичните жеги, през уикенда може да се качите на колата и да идете до Клисурския манастир. Той е само на 80 км от София. Известен е като любимото място, в което палил свещички за здраве и берекет самият Иван Вазов. Когато бил съдия в Берковския съд, патриархът на родната литература често отскачал до обителта и се любувал на величествената гледка под връх Тодорини кукли.
Създаването на манастира се датира в далечната 1240 година, но от тогава са останали само основите на днешните 3 сгради и на манастирския храм. През 1862-а бил разрушен от турците навръх храмовия му празник - "Кирил и Методий". Само след 7 години обаче е възстановен от родолюбеца Антим Дамянов, който го въздига близо 55 години. Най-интересен в храма е иконостасът, дълъг 9,38 м и висок 3,85 м. Десетте изработени с ажурна резба пана в долната му част са дело на творците Стойчо Фандъков и сина му Димитър. Горната част на иконостаса през 1936 година изработват резбарите Филипови от Дебърската школа. Иконите са рисувани от Никола Образописов и Аврам Дичов.
От светата обител започва парк с естествени гори, който стига до връх Тодорини кукли. През лятото той е убежище на прохладата, свеж въздух и пищна зеленина. В началото му е построена детска площадка.
През последните години манастирът привлича посетители и заради енергийното си аязмо. През 2000 година психоенергетик от Москва открива в него жива вода, която извира под върха на Куклите. Доказано е, че животворната течност има ниска минерализация и радиоактивност. С тези си качества тя може да очисти организма от склеротичните плаки, твърдят в манастира. По енергийна устойчивост била по-силна от рилската вода.
През последните години две от сградите на манастира са обновени и пригодени за посетители. Те са модерно обзаведени и със самостоятелни санитарни възли. Цената за вечер на единичните и двойните е 35 лв., а на тези с 3 легла - 45 лв. Общият брой на леглата е 80.
Вкусни обеди и вечери за посетителите приготвят три заведения - "Магерницата" , "Манастира" и "Скара Сталин". Традиционна българска кухня, аламинути и скара предлагат и на трите места. В "Магерницата", която се намира до главната порта на светата обител, има 40 места вътре и 80 отвън. Най-атрактивна е скарата на Сталин Аврамов. В култовото си заведение човекът с името на диктатора предлага прясна пъстърва и кебапи, собствено производство.
Посетителите на манастира почти винаги са посрещани от игуменката му майка Таисия. Повечето от гостите си тръгват с красива икона, изработена от младите монахини с оригинална образописна техника.
До манастира води асфалтов път. От София до него се стига по пътя през Враца и Вършец или през прохода "Петрохан" и село Бързия. От Видин за манастира се минава през Монтана и след Берковица се тръгва по отклонението за град Вършец.
Иван Иванов Първолета Цветкова
standartnews

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...