Прелестите на Рим


1,5 милиона – толкова евро влизат всеки ден в касичката на Ватикана.

 Градът държава с право е смятан за сърцето на Рим и цяла Италия. За една година парите се умножават до половин милиард, а извор на тази златна река са музеят и базиликата „Свети Петър”. Таксите „вход”, събрани от туристите, се вливат в папското ковчеже, а престолът на Негово Светейшество неизменно оглавява класацията за най-могъщо седалище на властта в световен план. Присъства постоянно и в топ 10 на най-посещаваните дестинации. Но за да стигнеш папския център, първо трябва да минеш през Рим, а знаем – всички пътища водят натам.
 И ако Ватиканът е сърцето на Апенините, то в Рим са кръвта и вените. Във Вечния град има всичко – величествени катедрали, художници и поети, изкусни любовници и непоправими романтици, политически скандали и дори икономическа криза...

Домовете, разположени в центъра на града, не са прясно боядисани, нито спретнати и чисти. Старите фасади на зданията са потъмнели от автомобилния смог, а мраморът е леко разяден и изглежда крехък като стъкло. Много от статуите и остатъците от колони на катедралитe са пострадали от ерозията, която подсилва усещането за древност.
Често могат да се срещнат разпилени в дворовете на къщите отломки от антични мраморни колони и части от скулптури на известни майсториГрадът, вдъхновил Фелини за киношедьовъра „Сладък живот”, притежава някаква магия, с която привлича посетители вече над 2000 години и със сигурност ще го прави до края на света. Забележителностите са на всеки ъгъл, а опашките за Колизеума, Пантеона и Ватикана биха обезсърчили и най-търпеливия човек. За щастие, компенсации не липсват – първокласната храна, божественото вино и неизбежното подновяване на гардероба ще ви вкарат във филм ала Dolce Vita, но режисурата ще е ваша собствена.Не се изненадвайте, ако докато се любувате на фонтана „Ди Треви” (там е снимана най-популярната сцена от„Сладък живот”), мъж падне на колене и предложи брак на любимата си.
Всеки ден на това магнетично място някой се обяснява в любов и това отдавна се е превърнало в част от атракциите на града. На всяка крачка в Рим ще видите хора, хванати за ръце или впили устни в целувка.Освен „Ди Треви” задължителни спирки за всеки турист са  площадите „Навона” и „Испания”. Първият е изграден върху древен римски стадион и следва формата му – именно там са фонтаните шедьоври на Бернини – на четирите реки и на мавъра са на Пиаца ди Навона. Атмосферата е неповторима – в периферията са разположени многобройните ресторантчета, а в средата са художниците, музикантите и актьорите, които забавляват туристите. Съвсем наблизо е и Сенатът, където от векове се кове италианската политика.Милиони туристи се стичат и на Пиаца ди Спания.
Това място е фокус на повечето модни ревютаМестните го наричат още Испанските стъпала, а освен център на дефилета там е и пазарът на цветя. Туристите сядат за отмора и снимки сред зеленината. Някога дори да похапвали там, но сега е забранено. Глобите за прегрешилите са наистина солени. Поради интензивния поток от туристи тези стъпала периодично се реставрират – последно те са подновени през 1995 г. Попаднат ли на площад „Испания”, пристрастените към шопинга се озовават в рая.
 Защото оттам тръгва прословутата улица Via Condotti, където са луксозните бутици на марки като Gucci, Armani, Dolce&Gabbana, Bvlgari и Dior.В интерес на истината, ако човек иска да разгледа всички римски прелести, ще са му необходими месеци, защото зад всеки завой изкача нещо ново, непознато, неповторимо. Всяко камъче там се ражда със своя история. Ако все още има ъгъл, пейка или фасада на сграда, за които не може да се разкаже нищо, то целунете там любимия си човек и така ще го натоварите със спомени.../Монитор

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...