Загадките на Родопите

Загадките на Родопите се опитва да разгадае фотографът Красимир Андонов чрез серия от снимки, които показва в софийската галерия Credo Bonum. В изложбата “Скално изсечени паметници” той е селектирал малка част от кадрите, направени от него в продължение на няколко години.
Използвайки играта на светлините и сенките, авторът вижда и ни показва изображения, невидими с просто око в гънките на скалите, в нишите и пещерите. Това могат да бъдат очертания на скалите, изсечени линии или издълбани форми, които сякаш носят скрити послания от дълбините на вековете. Фотографът открива тайнствени знаци в известните светилища на Белинташ, на връх Татул, при с.Ночево, в Дъждовница и Долно Дряново (Западни Родопи), пещерата “Утроба” и светилището “Харман кая”. В известните култови центрове фотографът съзира художествен обект, който се променя в различните сезони и части на деня, излъчвайки всеки път необикновена красота и мистика. Освен поразителния естетически ефект серията му има и принос към знанието за тези находки.

 Снимките представят неизвестни детайли и акценти относно същността на широко познатите култови места. Особено впечатляваща е серията на светилища с трапецовидни ниши и ритуалните ями, свързани с изпълнение на култа към Богинята майка.Показаните кадри са уникални, защото са правени през различни сезони и часови пояси. Заснети са чрез специална технология, усъвършенствана от самия фотограф. Той снима предимно през нощта с фотокамера, която е четири пъти по-чувствителна от човешкото око. За осветление използва насочени фенери и всевъзможни светещи приспособления, с които “рисува” по време на дългите експозиции. Различните цветове на светлината постига с помощта на цветокоригиращи кинофилтри. Впоследствие добавя и дневни кадри към серията.

Всички фотографии са без допълнителна обработка. Красимир Андонов е завършил “Кино- и телевизионно операторско майсторство” в НАТФИЗ. Снима реклами, документални филми и игралния “Отрова за мишки”.От студентските си години е запален по хуманистичната фотография. Негови творби са публикувани в много части на света.Изложбата е част от Месец на фотографията 2012, организиран от Национално сдружение “Фотографска академия”./monitor

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...