Замъци привличат туристи с привидения и легенди

Туристическата индустрия по света е намерила своето перфектно средство за трупане на пачки - замъците. И по-точно историите, които съпътстват построяването на всеки един, независимо къде по света е. В повечето случаи легендите, които обгръщат масивните постройки, са плод на нечие развинтено въображение или просто са измислица.
Но каквото и да си говорим, страхотиите винаги действат като магнит на млади и стари. Изданието profit.bg е направило бърз обзор на замъци, пълни с призраци, духове, демони и трагични истории. И то само на територията на Европа.   

Призракът с барабана
Хората от Единбург - столицата на Шотландия, винаги знаят кога идва бедствие за страната. Предупреждават ги ударите на барабан и гласът на мъж. Това чудо идва на здрачаване от замъка, построен през XII век край града. Митът гласи, че барабанчикът е без глава. Дали става дума за носеща се през вековете легенда или звукова илюзия, никой не се наема да спори. Но всички все още вярват в глашатая. Замъкът, който е една от гордостите на Единбург, е главно действащо лице в доста исторически конфликти - от войните за независимостта на Шотландия през XIV в. до Якобитското въстание през 1745 г. Няколко пъти е обсаждан както успешно, така и не толкова. Хора, занимаващи се с поддръжката на зданието, сериозно твърдят, че из лабиринтите на замъка все още броди призракът на беглец, който се заблудил и загинал в подземията. А на гробището в късни нощи виело призрачно куче.

В Дания зазидали красавица жива за прелюбодейство Бялата дама е запазената марка на замъка Драгсхолм в Дания. Духът й броди из стаите и плаче безутешно. Според легендата тя била осъдена на мъчителната смърт от баща си, който разбрал, че изневерявала на съпруга си. Според  туристи това е замъкът не само в Дания, но и в цяла Европа, където има най-много привидения. Легендите за ужасиите растат главоломно през  вековете, а историята услужливо им дава храна. Защото на различни етапи Драгсхолм бил кралски замък, укрепление, затвор и дори - епископска резиденция.

Хора и привидения си делят 203 стаи в Брисак
Туристи и привидения живеят в мир и разбирателство в замъка Брисак, Франция. Е, случва се от време на време да има инциденти, но все пак 203-те стаи на крепостта са достатъчни за всички. Най-често тук идват семейни двойки с проблеми в отношенията, особено - след изневяра. Твърди се, че този от съпрузите, които е кръшнал, се среща с Дамата в зелено или нейния любовник. Случката е толкова стряскаща, че прелюбодеецът изпада в паника и започва да плаче. Легендата разказва и до днес, че Жак дьо Брезе, един от първите владетели на шатото, заварил младата си съпруга Шарлот с любовник. След това и тя, и любовникът й изчезнали завинаги, а самият Дьо Брезе бил заточен, макар че така и не било доказано, че е двоен убиец. Оттогава Шарлот и гаджето й смущават съня на живите със сладострастните си стенания. Шарлот се явява само на мъжете, а нейният любовник - на жените.

В Чехия преградили пътя към ада
Замъкът Гоуска в Северна Чехия събира ежегодно тълпи туристи, макар да не е ремонтиран от поне 50 лета. Хората тук идват заради мита, че крепостта е построена с една цел - да се затворят дверите към Царството на мрака. И наистина - цитаделата е изградена в планината, далеч от каквито и да е търговски пътища, наблизо няма източник на вода и е без солидна защитна стена. Гоуска е дело на Отокар II от Бохемия. Тогава е по-скоро скучен палат на пестелив владетел. Замъкът е владение на аристократи до 1924 г. През 40-те години на XX век мястото е завладяно от нацистите. Тук те правят вледеняващи кръвта окултни експерименти. Писъците на жертвите не давали мира на хора от околностите нито денем, нито нощем. Оттогава е и мълвата, че под крепостта е най-прекият път към ада. В днешно време „призрачното“ присъствие в Гоуска се отчита с гигантски получовек-полужаба-полукуче, обезглавен черен кон и жена в старинна рокля, която се появява по високите етажи. Параклисът вътре в замъка е построен върху гигантска дупка, която поглъщала всичко.

Душите на вещици тревожат туристи в Австрия
Всеки, които дори веднъж е стъпил в замъка Мосхайм, Австрия, споделя , че го обзема странна тревожност и бърза да излезе. Има и случаи, в които хора избухват в плач и стенания без видима причина. Обяснението е, че от построяването си през 1208 г. епископският замък има зловеща слава. Тук са обезглавени стотици вещици и магьосници, а техните духове продължават да бродят. Градският фолклор твърди, че дяволът толкова се ядосал на посегателството срещу неговите слуги, че покрил обителта с мантията на вечното проклятие.

Трагична любов събира туристи в Италия
Трагичната любов на красивата Селесте и рицаря Мороело привлича като магнит хората към замъка Барди, на 60 км от Парма. Новобрачни са най-честите гости заради легендата, че който се разходи из стаите на замъка и чуе Селесте да плаче, ще има дълъг и щастлив живот с любимия човек. Според легендата красавицата била влюбена в рицаря Мороело. Тя прекарвала дните си в кулата на замъка, очаквайки завръщането на верния си любим. Но един ден видяла как към стените се приближава вражеска войска. Ужасено, че избраникът й е загинал, момичето се хвърлило от кулата. То така и не разбрало, че Мороело победил врага, но се възгордял от победата и заповядал на войниците си да сложат чуждите доспехи, за да се похвали. Когато разбрал, какво се е случило, рицарят се хвърлил от скалите. Но призракът му не намерил покой - той останал завинаги в замъка, за да търси своята половинка.  
Гордостта на Чилингам е стаята за мъчения
Докато на други места гледат да спечелят туристи с привидения или трагични любовни истории, в замъка Чилингам, Северна Англия, като перла на крепостта сочат уникалната стая за мъчения. Както пише в много от брошурите, „замъкът разполага с най-модерния за времето си (XII век) арсенал за измъчване на хора. Чилингам има солидни отбранителни стени, които трябвало да устоят на атаките на шотландците. Заловените врагове били вкарвани в цитаделата и изтезавани, а душите им никога не намерили покой. Дали случайно, но повечето снимки на духове от това място, правени от туристи, идват именно от трите помещения за мъчения. Една от стаите в замъка - Розовата, от векове е обитавана от духа на Синьото момче. По време на реставрация се оказало, че в стената наистина има скелет на момче, зазидано живо. И парче син плат до него. Компания на хлапето дух прави и призрачната Сива дама. Легендата твърди, че това е Мария Бъркли, която била изоставена от съпруга си - лорд Грей. Той избягал със сестра й през 1600 г. Сивата дама пък слиза от портрета и обикаля замъка, безуспешно търсейки изчезналия си съпруг./monitor

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...