Зимна приказка в Родопите

Сияйно пухкав сняг, приютил в заскрежената си прегръдка дълбоки долове и непристъпни зъбери. Накацали като птици по побелелите планински хребети къщурки с прихлупени тиклени покриви и пушещи комини. Ярко синьо небе с накъсани като захарен памук облачета и лек ветрец, пропит с аромат на борова смола… Кой от нас не мечтае да „скъса синджира” в разгара на зимния сезон и да избяга в някое идилично планинско кътче, за да се радва на снежни пейзажи, кристален въздух и… тишина! Родопите са идеалното място за това.
Колкото и да са облагородени от туристическа гледна точка, колкото и да ги обхождаме и зиме, и лете, колкото и да си мислим, че ги познаваме, Родопите не престават да ни изненадват. Обгърната с мистика и легенди, планината изглежда още по-загадъчна и недосегаема през зимата, когато студ и сняг сковават малките села и градове, превърнали се в търсени места за отдих. Въпреки снежната покривка, повечето пътища в района са проходими, така че всеки може да стигне до набелязаната цел.

© Снимка: Венета Николова
Типични за това време на годината „снежни цветя” се полюшват на планинския ветрец на фона на яркосиньото родопско небе.

Най-често това е Пампорово – любима дестинация на скиори и сноубордисти от страната и чужбина. Чудесни възможности за снежни спортове има и в околностите на Чепеларе в подножието на връх Мечи чал, от който се спускат някои от най-живописните ски писти у нас. Малки и големи писти ще откриете и в други населени места в района. Като например край с. Могилица, близо до границата ни със съседна Гърция, или в местността Предела край с. Стойките, където има ски влекове и малки писти за начинаещи.
© Снимка: Венета Николова
В разгара на ски сезона Пампорово посреща десетки хиляди скиори от страната и чужбина.

Високият адреналин и приятните емоции в ски зоните обаче далеч не изчерпват възможностите за забавления и отмора в планината. Цяла плеяда от изгубени в снега селца приканват любопитния пътешественик да опознае най-съкровените й гънки, пропити с носталгия и самота. През зимата някои са достъпни единствено с високопроходими возила. Но веднъж попаднал в тези дивни, сякаш докоснати от вълшебна пръчица кътчета, ще се влюбиш в неподвижната им красота. Застинали в зимния си сън, тези места предлагат бягство от цивилизацията и от прозаичния делник.
© Снимка: Венета Николова
Заради старите си къщи със запазена архитектура Широка лъка е обявено за архитектурен резерват.

Така е в крайграничното село Кестен например, което наброява не повече от 20 жители – предимно възрастни хора. В околностите му се издига силуетът на малък, изгаснал преди милиони години вулкан – чудесен обект за двучасов маршрут до него и обратно по заснежената планинска пътека. В селото няма къща за гости, така че човек може да отседне в близкото Триград, което пък изобилства с възможности за настаняване. Наблизо се намират едни от най-посещаваните пещери у нас – Ягодинската и Дяволското гърло, които очароват посетителите си с великолепните си карстови драперии и подземни реки. Чудесни къщи за гости, предлагащи домашен уют край камината и вкусни родопски гозби има в навсякъде в планината, а техните стопани развиват успешен бизнес по всички европейски стандарти. Наред с удобствата и автентичната родопска атмосфера, тези хотелчета с по две-три стаи за гости имат още едно предимство – ниските цени. Нищо чудно, че са предпочитани от хора, избрали да прекарат една по-различна ваканция, далеч от пренаселените ски курорти, без да се охарчват прекалено.
© Снимка: Венета Николова
Селска идилия в околностите на Широка лъка.

Ако попаднеш в района на Смолян, непременно посети Широка лъка. През зимата етнографското селище представлява живописна гледка със заснежените си тесни улички и подредените по тях каменни къщурки с кокетни чардаци и обковани с желязо дървени порти. Гостите ни могат да карат ски в отстоящия на 12 км. курорт Пампорово или в съседните села Гела и Солища, които имат малки писти за начинаещи, но повечето хора идват заради запазената архитектура и възможностите за селски туризъм – обяснява Марияна Бърганова от Туристическия информационен център на Широка Лъка и добавя:

Във всяка къща има камина, подредена в типичния родопски стил, а домакините омайват гостите с домашните си специалитети, като пататник, клин, качамак и пр. Освен това имаме хубави фестивали, например предстоящият на 3 март кукерски празник, който привлича много туристи. Посрещаме много гости и по Коледа, заради традициите, свързани с коледуването. Тогава местните коледари обикалят селото, включително и хотелите, за да благословят хората и да им пожелаят здраве и берекет. На първи януари е сурвакарският ни празник, а на 6-и – Богоявление, когато свещеникът хвърля кръста в реката и мъжете скачат във заледените води, за да го вадят. Това е невероятна атракция, която привлича туристите!

Фолклорът, красивите носии, пронизителният писък на каба гайдата и великолепните гласове, които се извисяват над долини и гори, устремени към небето, са запазена марка за този край… и част от местното туристическо предлагане. Затова в повечето механи има осигурени фолклорни състави. С емоционалните си изпълнения те ще стоплят душата ти в зимните вечери, които тук, в Родопите са особено мразовити, но и наситени с незабравими преживявания!
bnr.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...