Пещерата Леденика във Врачанския Балкан

„Къщичката на Баба Яга”, „Жената на великана”, „Дядо Коледа”, красиви синьо-бели водопади… Ще ги видим, застинали в безвремието на Леденика – една от най-красивите пещери у нас. Тези причудливи карстови образувания, формирали се в продължение на хиляди години, посрещат туристи повече от половин век.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com
Историята на пещерата Леденика се губи далече назад във времето. Местните хора я открили преди векове. В началото било познато само пространството до преддверието. Овчарите използвали ниската температура на мястото, за да съхраняват мляко. По-късно била открита и малка зала, наречена „Хладилник”. Там производителите на копринени пашкули складирали бубено семе. Леденика се намира във Врачанска планина, на по-малко от 20 км от град Враца. От 2000-та година пещерата се стопанисва от Врачанската община. Венцислав Николов, директор на общинско предприятие „Спорт и туризъм”, разказва повече:

През 1927 г. видният врачански търговец Христан Чомаков, собственик на земите около Леденика, дарява пещерата и около сто декара ливади и гори на Туристическо дружество „Веслец”. В началото на 60-те години на миналия век мястото е отворено за посетители. Преди това са поставени метални парапети, подходящо осветление. От десетилетия в т.нар. „Концертна зала” в пещерата се провеждат концерти – там има прекрасна акустика. Някога пещерата била пълна с вода, която постепенно се оттеглила, оставяйки интересни образувания. Всяка зима се появяват и ледени фигури, но със затопляне на времето изчезват. Карстовите сталактити и сталагмити обаче са тук от хиляди години. Водните капки са ваяли неуморно тези скали, за да се появи това подземно царство. Достатъчно е да припомним, че един сантиметър от тяхната височина се оформя за сто години.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com
Пещерата е дълга около 300 метра, намира се на 830 метра над морското равнище. Десетте зали са разположени на няколко етажа. От Преддверието се преминава през нисък и тесен проход, наречен „Проходът на грешниците”. Поверието гласи, че който не може да се провре през него, е натрупал много грехове.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com
Следва „Малката зала”, после „Концертната” – продължава г-н Николов. Образуванията тук носят колоритни имена – „Главата на Великана”, „Крокодилът”, „Соколът”, от тавана се спускат мечове, щитове и боздугани. Тук е „Къщичката на Баба Яга” и много други. По железни мостове се преминава над „Малката” и „Голямата пропаст”, а през „Завеските” – малък коридор, стигаме до красивата „Бяла зала”. Фигурите в нея също носят интересни имена – „Слонът”, „Къпещата се девойка”… Най-високата точка на пещерата се нарича „Седмото небе”, но пътят до нея е достъпен само за най-запалените и добре подготвени туристи. Температурата в подземното царство се движи от -7˚ и -15˚ до около 8˚. Високите стойности са във вътрешността – „Малката зала”. Наблизо е и малко езеро с дълбочина 0,50 м. Според легендата, то събира не само сълзите на планината, но може да изпълнява желания.

© Снимка: www.imagesfrombulgaria.com
Вълшебното „Езеро на желанията” е останало от времето, когато пещерата е била пълна с вода. Според старинното поверие, ако сложиш ръка в ледената вода и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Почти всички посетители го правят. А те са повече от 50 000 годишно.

В момента около и в Леденика се изгражда развлекателен парк, носещ същото име, разказа още Венцислав Николов. Съставен е от интересни тематични и атракционни модули. Чрез съвременни аудиовизуални средства те ще запознават любопитните туристи с историята на пещерата, както и с редките животински и растителни видове, които я населяват. Те са повече от петдесет. Например, насекомото Светломразец се среща единствено тук. Така се нарича и може би най-атрактивният модул, изработен от прозрачна материя. Той представлява многократно уголемен макет на Светломразеца и ще бъде поставен на входа. Изграждат се и специални зали, в които „ще оживяват” исторически факти и научни изследвания. Образователен модул „Прилепа”, „Приказна алея”, „Амфитеатър”, алпийска въжена алея „Мама, татко и ние” са само част от тях. Според проекта развлекателният парк „Леденика” трябва да е готов на 1 ноември тази година. А работното време на пещерата остава непроменено – от 9 ч. до 16.30 ч. в зимния сезон и от 8.30 до 17.30 в летния.
bnr.bg
 

Няма коментари:

Авто Травел


Hotels,Holidays,Tickets...

.