Мъртво море (Dead sea)

Мъртво море (Dead sea)На границата между Йордания, Израел и Палестина се намира най-дълбокото солено езеро в света - Мъртво море. То е разположено в долината на река Йордан, на 423 метра под морското равнище и се счита за най-ниската точка на Земята. Името му се дължи на липсата на живи организми в него. Това е вследствие на високото съдържанието на сол във водите му, което достига до 330 промила. За сравнение в Черно море то е едва около 17. 
Мъртво море е затворено и няма изходни потоци. Единственият основен източник на вода е река Йордан. Заема площ от 810 кв. км като максималната му дължина е 55 км, а максималната ширина - 18 км. Средната  му дълбочина е 118 метра, но на места са измерени и 377 метра.
Свръхсоления басейн е разделен на две части - северна и южна. Първата е по-дълбока, а втората е едва 6 метра и тук се намират големите стълбове сол, наподобяващи айсберги. През лятото термометъра в този район отчита до 50ºС, което води до бързото изпаряване на водите на Йордан и други по-малки потоци наоколо оставяйки след себе си утайки от глина, пясък, каменна сол и гипс. През по-влажните зими в Мъртво море се изливат ежедневно над 6,5 милиона тона валежи. Установено е, че ако липсва изпарение, водното равнище ще се покачва с 3 м годишно, но за съжаление тенденцията е към спад с 1 метър на година, предимно заради икономическа дейност - добиване на лечебна сол и отклоняване на водите на река Йордан за питейни и производствени нужди и от Израел, и от Йордания.
По състав на солите Мъртво море съществено се отличава от другите морета на нашата планета. Ако в тях преобладава готварската сол, съставяща 77%, то във водата на Мъртво море нейното съдържание е само 30%. Водите на езерото са уникални и по химичния си състав - магнезиев хлорид - 50,8%, натриев хлорид - 30.4%, калиев хлорид - 14.4% и калциев хлорид - 4,4%. Те способстват за лечението на множество заболявания и много хора идват тук, за да намерят цяр за болежките си. Калта от дъното притежава най-високо ефективно терапевтично въздействие в света, което няма аналог на Земята. Тя е с богато съдържание на йод и бром и действа изключително благоприятно при ставни проблеми.
Температурата на водата в Мъртво море е около 30ºС. Заради по-високата плътност на водата от тази на човешкото тяло, потапяйки се в нея хората не потъват, а се носят на повърхността. Препоръчително е престоят в езерото да е не повече от 15 минути, защото кристалите на солта могат да повредят повърхността на кожата. Слънчевите лъчи, достигайки до най-ниската точка на планетата, напълно загубват вредната ултравиолетова част, така че излагането на слънце в района не е опасно. Богатия на бром и кислород въздух ще ви помогне да възстановите нервите си и да се заредите с нови сили.

Hobyto.com

Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)Мъртво море (Dead sea)

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...