Хотелите евтини, Сандвичи по 15 лв. предлагат в елитните комплекси


Евтината нощувка само съблазнява туристите, но като отидат на място, им одират кожата с цените на храната. Това разказаха пред "Монитор"курортисти, почивали вече в морските ни курорти.

Леглото в доста прилична квартира ни струваше 10 лева на ден, което е по-евтино от миналата година, разказа турист, който за 4 дни отишъл с четиричленното си семейство в Несебър. Когато видяхме цените на храната обаче, се уплашихме. Само за една баничка с айрян платихме 4 лева, а какво остава за храната за обяд и вечеря, разказаха потърпевшите. За четирите дни престой в Несебър курортист платил над 400 лв., като семейството му се хранело в едни от най-евтините кръчми в района. Заведенията по морето тази година са празни, но цените - твърди, установи разходка по крайбрежните капанчета, които миналото лято се пукаха по шевовете. Сега място може да се намери във вечерния пик, но ако смятате, че ще пирувате на кризисни цени, в края на вечерта сметката ще ви приземи, защото кръчмарските трикове край нямат.

Афишираната евтиния на напитки и храни е реклама, твърдят препатили нашенски туристи. Според тях никой не казва, че ракийката за 1,60 всъщност е 50 грама. Че какво й е евтино на ракия 100 г за 3,20 лева. Така литър обикновена българска ракия излиза 32 лева, пресмятат престрашилите се, което на прост български език си означава надценка три пъти. Към аперитива като се прибави и уж евтината рибена чорба, и тя за 2,20, или порция пържена трицона, ясно е, че една твърде скромна вечеря се окръгля на 10 лева. Поглед в "кризисното" меню на капанчетата показва, че основно ястие под 10 лева няма. Свинска пържола без гарнитура върви около 8 лева, с гарнитурата скача на 11. Простичко кюфте или кебапче не може да се намери под 1,20. Масово в заведенията предлагат ръчно омесени пърленки на солената цена от 2,20 парчето.
Снимка: МОНИТОР

Ловки търговци примамват летовниците със сладолед, чиято цена започва от 2,60 лв. за обикновена фунийка.



Безалкохолно ли е, гола вода ли, цената е 1,50 лева. Бира, дори наливна, под 2 лева няма никъде. Ако пък децата се претръшкат за сладолед, най-евтиният също върви по 2 лева за две топчици сметанов сладолед. Ако в него поставят хартиено чадърче или шоколадова пуричка, това вече е мелба на цена 5,50. Замразено кисело мляко с боровинки или с мед и орехи върви по 4,50 лева. Голяма бира за 89 ст. може да се пие освен в селска кръчма и в най-големия ни морски курорт Слънчев бряг. Промоцията е актуална в няколко луксозни заведения в центъра на комплекса и се радва на почитатели от всякакви националности. Миналото лято светлото пиво можеше да се открие с 10 ст. по-евтино, но въпреки инфлацията цената е атрактивна и за най-свидливите туристи. „Разредена е с вода", категорични са българите в Слънчев бряг, но по думите на персонала на заведенията само нашенците се оплакват, а германците наблягат на количеството. Край брега на морето може да се хапне и пилешка супа за 1,40 лв. За ценители и авантюристично настроени чужденци се предлага шкембе чорба за 20 ст. отгоре. Яйца по панагюрски се продават за 2,60 лв., омлет с пълнеж по желание и гарнитура е на същата цена, а за порция свинско с картофи трябват още 20 ст. Ако клиентът предпочита свинското месо със зеле, трябва да си приготви скромната сума от 2, 90 лв.

Тези цени са актуални за половината от ресторантите в комплекса. Останалите 50 процента от заведенията обаче могат да ви направят „солен" обяда дори и ако няма щипка сол в него. На места се предлагат сандвичи по 15 лв. и дюнери по 6 и 7 лв. Цените в заведенията на самата плажна ивица също са много високи и подхождат за Кан, а не за Слънчев бряг.

monitor.bg

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...