Фалират търговци и кръчмари по морето


Чуждите туристи предпочитат офертите "всичко включено в цената"

Търговците и ресторантьорите по морето са на прага на фалита. Кризата и ниските цени доведоха на родното Черноморие чужди туристи, които предпочитат да платят предварително за цялата си ваканция. Те купуват пакетите "всичко включено в цената" (all inclusive) и не са склонни да харчат допълнително за удоволствия извън хотела, за сувенири и дрехи, оплакват се търговците.
За първа година има случаи, в които се прибираме у дома след 16 часа висене с нулев оборот, обясняват те. Туристи не липсват, но повечето просто гледат и рядко бъркат в портфейлите. В същото време наемите за сергии и магазини са високи. Вероятно това ще е последното лято, в което си изкарвам парите по този начин, жалва се 45-годишна дама, която работи на морето през последните 15 сезона. С всяка изминала година оредяваме, но такова мъртвило за работа никога не е било, подкрепя я колега.
Ресторантьорите също са изправени до стената. Викачите на заведенията, които канят клиентите да опитат кухнята и да пият по едно питие, са повече отколкото самите туристи. В желанието си да привлекат клиенти, за чиято консумация взимат процент, те са склонни не само да се усмихват, но и направо да дърпат туристите от алеите за разходка.
Правят си и най-различни шеги и номера, носят странни костюми и почти стигат до бой за малцината желаещи да седнат в кръчмите за по бира след вечеря. Повечето заведения залагат на жива музика, фолклорни програми и всякакви забавления. Често обаче спектаклите преминават пред празни маси.
Наталия Малчева 

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...