30% отлив на чужди туристи това лято


 По предварителни данни записванията за летни почивки на чуждестранните туристи у нас имат спад с близо 30% спрямо миналата година, каза за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара Цветан Тончев.
Най-голям ще бъде отливът на германци и англичани (с около 10%), които традиционно през последните години са най-многобройни от чуждестранните летовници. Очертава се по-голяма заетост на хотелите по Северното Черноморие, отколкото по Южното.

В същото време се очаква броят на българите, почиващи на море у нас, да нарасне с 10-15% спрямо 2008 г., което донякъде ще компенсира отлива на чужденци. Част от увеличението на броя на българите, летуващи на родното море, всъщност се дължи на очерталата се за тази година тенденция на по-малко пътувания на българи в чужбина, главно по финансови причини.

От друга страна годишните приходи от чуждестранни туристи по всяка вероятност няма да намалеят, дори е възможен лек ръст до 2,5 млрд. евро (спрямо 2,38 млрд. евро за 2008 г.), прогнозира Тончев. Причината е, че се очаква у нас да дойдат, макар и по-малко на брой спрямо миналата година, но по-заможни туристи от Западна Европа, които съответно да похарчат у нас повече средства извън платения предварително туристически пакет.

Засега не се наблюдава осезаемо намаление на обявените за лятото цени в хотелите по Черноморието като цяло, въпреки че дори за активния сезон (юли и август) много хотели имат малък брой резервации. Намалението на цените (където го има) е средно с 10-15%, понякога с 20%. Има някои ваканционни селища, които предлагат изгодни оферти, като например пакет от нощувка със закуска и вечеря по 40 лв. на човек.

Държавата не прави достатъчно за насърчаването на посещението у нас на чуждестранни туристи, смятат от туристическата камара. Досега не е придвижен въпросът за отмяна или намаление на държавните летищни такси, който беше поставен още преди 3 месеца от туристическия бранш и авиокомпании.

Освен това би трябвало, според туристическия бранш, изцяло да отпаднат визовите такси за руски туристи (като се плащат от държавата), каквато е практиката в някои съседни страни.
/БЛИЦ

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...