Туристите в Слънчев бряг "плажуват" в хотелите...


60% от почивната база в к. к."Слънчев бряг" е пълна. По данни на ръководството на "Слънчев бряг" АД и тази година най-много са германците, англичаните и организираните групи от скандинавските страни, съобщава Бургас инфо.

В комплекса е оживено, но туристите основно се забавляват край басейните, а не на плажната ивица. Пред хотелите е пълно, а до морето пусто заради високите цени.

Концесионерите предлагат плажните екстри по 8 лв., като за чадър с два шезлонга летовниците плащат по 24 лв.

Междувременно мургави младежи обикалят с пълни кошници с плодове крайбрежието. Интересното в този вид търговия, е че за предлаганите количества няма фиксирана цена. Тя се определя на място според финансовите възможности на клиента. Ако си балък може да платиш и 10 лева са 200 гр. череши.

С нов търговски трик привличат туристи пък собствениците на заведения. Пред повечето ресторанти са поставени черни дъски, на които с големи букви е изписано, че цената на голямата наливна бира е 1 лв., а английската закуска варира между 5 и 7 лв.

Дъмпинговите цени очевидно дразнят персонала на по-скъпите кръчми край морето. Когато ги попиташ защо цените при тях са високи, те с удоволствие ти обясняват, че евтината бира се разреждала със сода, а англичаните гневно похапвали вместо бекон български кренвирши.

Иначе за първа година цените дори в луксозните ресторанти видимо са понижени. За 5 лева спокойно можеш да си поръчаш например салата и пилешка пържола. Разбира се всички заведения имат 2 вида ценоразписи за български и чуждестранни туристи. Тази практика по курортните комплекси е незаконна, но пък има антикризисен ефект. Въпреки значително по-ниските цени обаче търговците твърдят, че консумацията е много ограничена.

Лошите прогнози за отлив на туристи засега не се сбъдват. Кризата се усеща най-вече в намаления персонал на почивните бази и по-ниските заплати, които получават служителите.

Добрата новина, е че спекулативния период в българския туризъм бавно, но сигурно отминава. Цените, както на храната, така и на нощувките се регулират и то без да се понижава качеството на туристическия продукт. Българските туристи са доволни, защото в хотел на първа линия до морето при оферта "ол инклузив" трима души плащат по 108 лв. на ден.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...