4 милиона туристи за 2 месеца в България ..


2 млн. чужденци и 2 млн. българи ще посетят различни дестинации в страната само през юли и август. Очаква се над 7% ръст на родните туристи на годишна база, прогнозира пред DeltaNews Румен Драганов от Института по анализи и оценки в туризма. Според него хотелите на първа линия по Черноморието са заети за целия летен сезон, но голяма част от общата леглова база (около 60%) остава празна заради огромното предлагане.

209 266 са чужденците, посетили страната ни през месец май 2009 г. (най-актуалните данни на НСИ). Общият им брой за цялата 2008-а г. е близо 5.8 млн.
Родните туристи за първото тримесечие на 2009 г. пък са 1 072 892.
„Българите, надявам се, ще оставят парите си тук и така ще се запази икономическа стабилност", обясни Благой Рагин от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.
Ръст на летовниците през „двата най-силни месеца" очаква и доц. Марин Нешков, председател на Варненската туристическа камара.
Спадът, който се забелязва в пътникопотока на летищата във Варна и Бургас, не е определящ - много чужди летовници пристигат тук с колите си", казва той.
Според ексеприте неблагоприятните икономически условия не пречат и за процъфтяването на културния туризъм като най-предпочитани дестинации са Белоградчишките скали, Перперикон и Царевец.

Читатели на НОВИНИТЕ ДНЕС информираха, че въпреки кризата на много места в Родопите хотелите са пълни.

„Чужденците, които ще дойдат в България са по-малко от миналата година, но спадът определено няма да е драстичен", казва Анелия Крушкова, шеф на Агенцията по туризъм.

Адриана Чанева

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...