Опасните кръчми с червена точка...


Ровят в 60 000 капанчета за хладилник и топла вода

Здравни инспектори тръгват на проверки за развалени храни

Червена точка на стъклото ще има всяка кръчма, която предлага развалена храна. Здравните инспектори започват да търсят опасни храни във всички заведения у нас. Масираната проверка е по поръчка на прокуратурата. Причина за нея пък са зачестилите случаи на натровени хора. Сред най-фрапантните инциденти само от този месец са опасните дюнери в заведението за бързо хранене "Али Баба" в Пазарджик. Заради тях над 20 души постъпиха в местната болница с натравяне.

Проверките на инспекторите започват до няколко дни. В момента в здравното министерство подготвят писмо с инструкции. То ще се разпрати до всички 28 регионални инспекции за опазване на общественото здраве, обясни Нона Николова, експерт във ведомството. Проверките трябва да завършат до 20 септември. За това време здравните инспектори трябва да минат през 60 000 обекта, толкова са заведенията и кухните за обществено хранене у нас. Резултатите от инспекциите ще се отчетат в началото на октомври.
Най-голямо внимание ще се обръща на временните обекти като количките с царевица и сладолед, каза д-р Тенчо Тенев, главен здравен инспектор. Причината е, че при тях има най-много нарушения в изискванията за безопасно приготвяне на храните. Инспекторите ще проверяват със завишено внимание и кухните в летните лагери. Те ще гледат дали в обектите са спазени всички изисквания за безопасност. Според законите у нас всяко заведение трябва да има внедрена система Хасеп. Тя е по-известна като система за контрол на храните от фермата до масата. Идеята е да се знае откъде е взет всеки продукт, как е обработен и съхраняван във всеки един момент. Така веднага може да се установи какъв е проблемът и да се поправи. Също така подовете и стените в кухните задължително трябва да са от лесни за миене повърхности, каквито са плочките. Освен това всеки работник трябва да има здравна книжка. Задължителни са и хладилниците, както и топлата и студената вода. На много места обаче има внедрени системи Хасеп само на хартия, а тези изисквания не са спазени. Най-често собствениците започват да произвеждат или предлагат храни, за които нямат разрешение, каза още Тенев. Тогава обикновено те не разполагат и с нужните условия за съхранение на продуктите и те се развалят. Друго често нарушение е използването на продукти от неизвестни източници. В случая най-опасни са нелегалните яйца. Много често те са носители на салмонела. Когато не се изпържат или сварят като хората пък, бактериите заразяват и човек.
Най-драстичната санкция на здравните инспектори ще бъде затварянето на заведенията с нарушения. Много често обаче сега собствениците на следващия ден отново отварят заведението. Затова здравните инспектори обмислят промени. Подготвили сме нова наредба, в която предлагаме всяко затворено заведение да има червен стикер на РИОКОЗ, каза Тенчо Тенев. Лепенката ще седи на видно място на витрината. Така всеки клиент ще знае, че кръчмата не отговаря на изискванията за безопасност. Ако някой махне стикера, ще го даваме на прокуратурата, закани се още Тенчо Тенев.
Мария Чипилева

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...