Приходите от туризъм падат..


Със 7,6 на сто по-малко са чуждите туристи у нас към края на май, с толкова е и спадът на приходите в бранша за първите пет месеца на годината, съобщи на пресконференция днес шефката на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. Постъпленията са намалели с 556 милиона евро, уточни тя, съобщи АСН.

Туристите от страните от ЕС са с 5,2 на сто по-малко тази година, като при немските спадът е 20 на сто, при британците - 21%, спадът при руснаците е само 7,3 %, а при македонците - 4%.

Затова пък сме посрещнали 20 на сто повече румънци, чехите са с 21% повече, словаците - с 33%, унгарците с 35 на сто, а поляците избрали България са нараснали с 30 процента.

Спадът не е само у нас, а и в другите страни от региона, с изключение на Турция, която има ръст в потока от туристи, посочи Крушкова. Тя допълни, че туристическият спад при съседите е в порядъка между 20 и 50 на сто.

Запитана от журналисти колко хотела този сезон са затворили заради кризата, Крушкова посочи, че има хотели, които въобще няма и да отворят.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...