Мъртва зона в туризма..50% заетост на хотелската база


 В разгара на лятото средната заетост на хотелската база е едва 50%
в курортните комплекси край Варна. Прогнозите на специалисти в бранша е
сезонът да бъде по-кратък в сравнение с предходни години. Според хотелиери месеците август и септември могат да се окажат по-слаби дори от юли.

Презастрояването през последните години отне чара и екзотиката на черноморските ни курорти и ги превърна в градове. Нещо, което не се нрави на повечето хора, решили да си починат от градската суматоха. С всяка изминала година базите се увеличават, а туристите намаляват. Дори няма точна статистика колко са хотелите по Черноморието нито с каква заетост.

Сигурно е обаче, че са стотици и доста от тях най-вероятно празни. Експерти в туристическия бранш отдавна предупреждават, че вървим по испанския модел, който принуди мнозина от собствениците там до съборят хотелите си. Липсата на задълбочени проучвания и анализи какво се търси и как да изглежат курортите ни са в основата на днешния им хал, който пък е непривлекателен за туриста.

Доц. Марин Нешков, председател на Туристическата камара във Варна:
- Така че бизнесът и инвеститорът в бъдеще, казвам го в събирателния му образ, трябва много внимателно, ясно и точно да си прави сметката, както казва народа, с молива точно да преценява. И да не идва при нас като хора, които дават акъл и консултанти, да питат как да си напълним хотела. Никой не е питал този хотел трябваше ли да бъде там, трябваше ли да бъде от този род.

Според хора, които са от години в бранша, у нас липсва стратегия за развитието на туризма и всичко се подчинява на модни тенденции, които се оказват понякога и пагубни.

Радостина Попова, управител на хотел:
- В един момент стана модно да имаме хотели, да строим хотели, в друг момент да правим ол инклузиви, утре ще правим от тези мъртви хотели
някакви домове. И България въобще се движи хаотично, движи се спонтанно
към едни неща без традиция.

Мнозина са на мнение, че малките фамилни обекти са по-печеливши, от големите хотели. Дори се появиха прогнози за следващите 10 години, когато се очаква поне 5 на сто от хотелската застроена площ да се превърне в “мъртва зона” на сгради с отмъкнати прозорци и без покриви.

Доц.Марин Нешков-председател на Туристическата камара във Варна:
- В момента за затворени хотели не можем да говорим според мен,
ако няма някакви други причини. Не изключвам едни или други единични случаи, където естествено това е възможно.

Много от хотелиерите са принудени да намалят цените заради голямото предлагане на места за нощувки. Най-голямата тревога е, че има опастност от съкращаване на сезона, защото заявките за август и септември са много малко.

http://infocenter.bnt.bg/
Автор: Елена Георгиева, РТВЦ-Варн

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...