Археолози на път да разкрият в Пловдив цял квартал от римско време...


Археолози в Пловдив са на път да разкрият цял квартал от римско време. Той датира от 2-3 век. Разкрити са 42 помещения и 10 сгради. Мястото, където учените работят, се намира в подножието на Джендем тепе, в близост до Понеделник пазара. Преди дни археолози откриха и твърде интересна находка - две вани, с дълбочина по метър и половина, които са се намирали в в богат римски дом.

Втора година продължават разкопките в центъра на Пловдив, в близост до Понеделник пазара. Археолози са на път да разкрият цял квартал от римската епоха – инсула, която датира от ІІ-ІІІ век - нещо, което досега у нас не е правено. Водещият разкопките археолог Женя Танкова показва едно от разкритите помещения.

Освен всички открити от археолозите сгради са намерени и четири улици, изградени от огромни сиенитни камъни.

При разкопките миналата година учените откриха каменно легло на куртизанка, а буквално преди дни разровиха и две вани, които са към същото помещение и явно са се ползвали от богата римлянка. Всяка една от ваните е дълбока по метър и половина.

На същия обект археолозите откриха и първия храм във Филипопол и вече с основание твърдят, че работят в центъра на древния град, където са живели богати и знатни римляни. Разкопките на обекта продължават. По проект на това място трябва да бъде издигнат хотел, с концертна и изложбена зала, където ще бъдат експонирани и античните ценности.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...