В разгара на лятото хотели, квартири, дискотеки и кръчми по Черноморието стоят полупразни...


В разгара на лятото, когато по родното ни Черноморие всичко трябва да е заето и да работи на пълни обороти, стоят полупразни хотели, а предлагащите квартира са повече от желаещите, коментираха за БТА експерти в бранша.

Съюзът на собствениците в курорта "Слънчев бряг" отчита около 20 процента общо намаление на туристите в курорта в сравнение с миналата година. Но всеки, който посети курорта, ще види, че повечето хотели са полупразни. От Държавната агенция по туризма обявиха, че някои хотели ще останат затворени през целия сезон.

На Слънчев бряг в момента предлаганите хотелски стаи са с пъти повече от туристите, установи репортерска проверка на БТА. Разстоянието между хотелите вече е не повече от 4 до 8 метра. За желаещите да си общуват с комшиите условията са прекрасни, но за тези, които искат да почиват, или да разговарят без да ги чуват съседите, нямат никакъв шанс.

Освен построените един в друг хотели, грозотията, шума на строежите, а и мръсотията също отблъскват родните и чужди туристи. Защото почиващите идват да ходят по пясък и трева, а не по бетон, който преобладава в повечето ни курорти.

В курорта Слънчев бряг единствените кошчета за отпадъци могат да се видят пред кръчми, кафета и пицарии. На повечето плажове пък липсват душове или чешми за измиване след напускане на плажа.

Една пета от хотелите по морето, главно тези на втора и трета линия са празни, потвърдиха и от Института за анализи и оценки в туризма. Отделно около 700 хотела се предлагат вече втора година за продан, без да има желаещи да ги закупят. Независимо от това продължават да излизат нови хотели на пазара, а трети са пред завършване и никой не може да каже на какво чудо се надяват предприемачите, коментират от строителния бранш.

Цената на нощувка в Слънчев бряг варира от 40 до 110 лева и основно зависи от това на какво разстояние от плажа е хотелът. В нея влиза освен легло, закуска и безплатно ползване на басейн и шезлонг.

В магазините хранителни стоки в курорта се предлагат от 100 до 200 процента надценка в сравнение с цените във вътрешността на страната.

В полупразните кръчми 100 грама нашенска водка, с шопска салата, безалкохолно, пържола и бира ще ти струват между 30 и 40 лева. Цената зависи от разстоянието на заведението от морето.

Празни стоят и нощните заведения и дискотеки. Независимо, че в дискотеките е пълно със свободни места, на входа стоят 4-5 яки млади момчета и вземат куверт, който не включва консумация, а е само за вход.

В сравнение с колегите си от Гърция и Турция родните хотелиери не свалиха цените и имотите им останаха полупразни. Нито в старата, нито в новата част на Несебър собствениците на хотели и на квартири намаляват цените, коментира за БТА собственичка на туристическа агенция в черноморския град. В средата на летния сезон в Несебър туристите са много по-малко от очакваните, оплакват се местни жители.

Като причини от бранша посочват по-евтините оферти в Гърция и Турция, както и лошата инфраструктура и ниското ниво на обслужване по Черноморието ни.

Полупразни това лято са не само лъскавите ни курорти по морето, но туристи липсват и в повечето населени места по Черноморието. Бизнесът на бабите, които изкарваха по някой лев с отдаване на квартири под наем, е в тотален срив. Още с влизането в град Поморие от дясната страна на шосето през 2-3 метра стоят хора, които държат табелки с надпис "квартира". Предлагащите са много повече от търсещите, установи репортерска проверка. Не може само с легло под покрив и стая със стари мебели да въртиш туризъм. На този пазар, който години наред правеше дъмпинг на хотелите, сега сривът е тотален - за цена 10 лева няма желаещи.

Дори и да решат да свалят цените, сезонът за повечето хотелиери и ресторантьорите тази година вече е загубен. Колкото и "патриотични" призиви да чуваме от Държавната агенция по туризъм, по-голяма част от българите предпочитат да "спасяват" туризма на Гърция и Турция. Причините са възможностите за по-евтини оферти, по-добрата инфраструктура и обслужване, което предлагат съседите. Българите, почивали веднъж в южните ни съседки, са изключително доволни както от обслужването, така и от инфраструктурата и спират да почиват по родното ни Черноморие.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...