Скандал за новия Перперикон..


Археолог №1 иска експертиза, светилището било фалшиво

Велико Търново. Скандал между археолози и пещерняци избухна около новия Перперикон. Преди броени дни великотърновският клуб "Дервент" обяви, че е намерил уникално тракийско светилище близо до Дунав. Известният археолог проф. Николай Овчаров обаче вчера оспори истинността на находката.

Твърде много станаха Перпериконите, каза археологът. Според него снимките на скалните пирамидални ниши приличат много на тези в Източните Родопи и новото светилище може изобщо да не съществува. Нека откривателите му кажат къде се намира, за да го видим, каза Овчаров вчера. Той самият бил готов да се включи в проучването му.

Пещерняците обаче упорито отказват да издадат мястото на светилището. Те се опасяват, че така то ще стане жертва на иманяри. Не искам да споря с проф. Овчаров, факт обаче е, че мястото съществува, отговори шефът на пещерния клуб "Дервент" Евгени Коев. Той възнамерява да разкрие тайната му, когато направи научни разработки и ги представи на конференция.

Новият Перперикон не е първото откритие на Коев. Той се занимава с история от 20 години. Една от най-ценните му находки досега е една от арбанашките пещери, известна като Малката. В нея има уникално изображение на Богородица. Последната находка на проф. Овчаров пък е от разкопките в двора на църквата "Свети Петър и Павел" във Велико Търново. Само за един месец той и колегата му Хитко Вачев са намерили 350 монети, като две от тях са изключително ценни. Според археолога вече е безспорно, че там е била и църквата "Св. Иван Рилски".

Иван Иванов 

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...