Археологически находки край хасковското село Ябълково..




Арехологическото лято е в разгара си. Български археолози намериха изключително ценни златни монети край хасковското село Ябълково от времето на византийския император Василий Втори - Българоубиец. В района на античния римски град Никополис ад Иструм учените се натъкнаха на древни керамични съдове и монети от края на 4 век, които потвърждават присъствие на готски племена. Открит беше и пътят на римските легиони към свещения град Перперикон. В хода на проучването бяха намерени и надписи върху камък от времето на Александър Македонски. По тях учените се надяват да узнаят античното име на древния град.

Античното трасе е било скрито под съвременен горски път. То е било изградено с големи каменни плочи, широко е 3 метра и е свързвало Перперикон с античната магистрала Виа Игнатия от Рим до Константинопол и Близкия Изток.

Проф. Николай Овчаров: „Можем да си представим, че по него са вървели римските легиони, по него са вървели легатите, които са управлявали провинцията, чийто център е бил Перперикон, по него е извозвано златото от най-богатите рудници за злато от античността и средновековието, тези около Перперикон при село Стремци."

Археолозите са открили пътя след подаден от лесничеи сигнал за иманярски изкопи в древна постройка. Тя е с идеално кръгла форма и учените предположили, че това е храм. Оказало се, че сградата е ковашка работилница, която е работила за многобройните кервани към Перперикон. Край нея археолозите са намерили и каменни късове с букви - първите надписи от Перперикон.

Николай Овчаров: „Всичко можем да намерим в тях - като се започне от лапидарни паметници и до нещо, което да ни покаже и ранното име на Перперикон, защото Перперикон е име, което знаем от 12 век нататък."

Предполага се, че първото име на Перперикон е Пергам. В момента надписите се изследват от най-добрите български експерти, като очакванията са по този начин да бъде разгадана още една от тайните на древния град.

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...