Летовници хранят африкански таралежи


Гостите на екоранчото в Славеево сами берат домати за салата

Не може човек, пътувайки по пътя от Добрич за Албена или обратно, да не забележи красивия параклис, който се издига в самия край на село Славеево. До параклиса има издигната и още една красива постройка. Всичко това е дело на двама стопани от Добрич - Йордан Апостолов и Светослав Лазаров. Работят заедно от 11 г., а ги свързва и чаровна дама - сестрата на Светльо е съпруга на Данчо. От 4 г. са се установили в добруджанското село със своя бизнес. Занимават се със земеделие, като обработват 8 хил. дка. По-разговорлив е Данчо, който разкрива, че двамата в годините назад имат спечелени и три проекта по САПАРД, а сега регулярно им текат насрещните проверки. Не се притесняваме от нищо, защото всичко сме изпълнили стриктно, казва Данчо. На въпроса ми, кой им подготвя проектите, Данчо заявява: "Aз и съпругата ми". Той споделя, че е завършил банково дело, но нито една година не е работил по специалността. Двамата със Светльо имат и специалност растителна защита.

От миналата година вече предлагат и чудесен туристически продукт - възможност да отдъхнете в хотел с 4 апартамента и 2 двойни стаи, които по лукс не отстъпват на тузарските петзвездни хотели по морето. Човек може също да запали свещ и да разгледа чудесния параклис, който двамата са съградили. Параклисът носи името на св. Йоан Кръстител, като над самия му олтар се извисява кръст, донесен лично от Данчо и осветен на Божи гроб и други свети места в Израел. Многофункционалният център за семеен туризъм, както са нарекли двамата мъже своя скромен по думите им комплекс, предлага и друга атракция - двор с екзотични животни. Тук може да наблюдавате и нахраните както традиционния за нашите ширини благороден елен, също така двойка щрауси, двойка мини кенгурата, сръндаци, фазани, израелско пони, паун, миеща мечка и дори африкански таралежи. Всички животни са купени със сертификати и са селектирани в Чехия, разказва Данчо. Тук се включва и Светльо, който допълва, че посетителите в техния център имат възможност да наблюдават изгрева и залеза от прекрасната тераса на центъра. Или просто да си починат около шадравана в градината.
Предлагаме на всеки сам да си откъсне зеленчуците за салатата от градината. И храната е наше производство - напълно екологична, допълва Светльо. Французи и германци най-често отсядат в екоранчото.
Всъщност и изграждането на този център е било проект на двамата бизнесмени по САПАРД, по мярката за развитие на селския туризъм, разкрива Данчо. Какво точно стана, така и не разбрахме, защото ни се обадиха, че сме одобрени и бяхме поканени да сключим договор, но две седмици по-късно ни се обадиха и ни казаха, че е станала техническа грешка и проектът не е одобрен. Въпреки това ние решихме да вложим наши средства и така през 2007 г. го изградихме.
Комплексът се отоплява като ползва геотермална енергия - така и се охлажда през лятото. 10 киловата е инсталираната мощност. С помощта на помпа и компресори ползваме топлината на земята, разкрива Данчо. Наемът на двойната стая е 60 лв., а на апартамент - 100 лв., като имате възможност да се поглезите във вана с воден джет, джакузи и дори да гледате телевизия, докато се къпете. Двамата допълват, че по желание на клиентите се приготвят закуска, вечеря и обяд. Тъй като Славеево е само на няколко километра от морето, гостите в центъра могат да се възползват от близостта му, тъй като центърът разполага и с транспорт, с който да заведе и върне гостите си до плажа.
Виржиния Георгиева

Няма коментари:


Hotels,Holidays,Tickets...